AkseliErkkila Kansallinen

Koko Suomesta Kittilä

Kuten arvata saattaa, Kittilän jo vuosia jatkunut ”kaplakka” käy mielessäni päivittäin, olenhan syytettynä törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä sen vuoksi, että äänestin kunnalle selkeää haittaa tekevän kunnanjohtajan erottamisen puolesta. Kun käräjäsalin ovet avautuivat ja saimme alkaa puhua aiheesta, on palaute kuitenkin ollut pääosin positiivista. Aloin ajatella Kittilää ja kuntamme mallia kokonaisuutena, ja en voi olla muuta kuin ylpeä ja suositella Kittilän mallia koko Suomelle.

 

Sekatalous yhdessä kunnassa

 

Kittilän elinkeinorakenne on kansantalouteen verrattuna tietysti suppea. Normaalin julkisen sektorin, eli kunnan työntekijöiden lisäksi kun meillä on vain kaksi suurempaa työllistävää sektoria, turismi ja kaivos. Yleisemmin voisi näitä kuvata palveluiksi ja teollisuudeksi. Edelleen Kittilässä on maatalouden parissa, varsinkin porotalouden piirissä työskenteleviä.

 

Erikoisen Kittilän elinkeinotoiminnasta tekee se, että toisen pääelinkeinon rungon, siis Levin hiihtokeskuksen hissiyhtiön, omistaa yli 50-prosenttisesti kunta. Laskettelun ja siis hissiyhtiön toiminnan ympärille rakentuu valtava suuren joukon työllistävä elinkeino, ja Kittilän työpaikkaomavaraisuus onkin sesonkiaikana yli 100 %. Hissiyhtiö laajentaa turismielinkeinon pohjaa lisäämällä kapasiteettiaan ja laajentaa näin kunnan veropohjaa. Kunta taas voi enemmistöomistajana määritellä osinkojen tason. Kuntahan hyötyy hissiyhtiöstä kahta kautta, nimittäin osinkojen lisäksi elinkeinon tuomien verotulojen kautta. Hissiyhtiö sitä paitsi käyttää itsessään paljon paikallista työvoimaa työllistäen varsinkin nuoria.

 

Tällainen sekataloushan Suomikin on aiemmin ollut. Suomi omisti paljon perusteollisuuden yhtiöitä, sekä infrapuolen yhtiöitä. Yhtiöt tulouttivat osinkoja, työllistivät, tuottivat veroja, infraa ja vientiä.

 

Kuntakahina – suuri kuva on kaunis

 

Jopa tästä meneillään olevasta kaplakasta voi löytää hyvän kulman. Ennen kuin sitä avaan, on minun pakko etukäteen todeta Suomen kuvalehden tietojen varassa tapausta seuranneille, että yleensä ne jotka tietävät vähiten, luulevat tietävänsä eniten.

 

Kun tätä edellä kuvaamaani tilannetta pyritiin virkamiestasolta ja ulkopuolisen tuen turvin horjuttamaan, demokraattisesti valitut valtuutetut pistivät pelin poikki. Jouni Palosaari voitti juttunsa käräjillä, eli nykytiedon valossa oli entisen kunnanjohtajamme tekemä rikosilmoitus aiheeton, roskaa. Valtuutetut toimivat oikein, ja vaaleissa enemmistö kuntalaisista äänesti tällä linjalla olevat valtuutetut uudelleen enemmistöksi valtavasta mediapainostuksesta välittämättä.

 

Hauska episodi on sekin, kuinka tuolloin ammattiliitto Pron pomona toiminut, tuleva SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tuli Kittilään huutamaan hissiyhtiön päättäjille ”niin että eritteet lensi”, kuten käräjillä kuultiin. Voin kuvitella, kuinka Rinne on luullut että pikkukunnan päättäjät säikähtävät, kun tulee isolta kirkolta herra lyömään nyrkkiä pöytään. Hänen ilmeensä lienee ollut näkemisen arvoinen, kun hänet on toivotettu takaisin Helsinkiin huutamaan.

 

Mikäli Suomessa toimittaisiin Brysseliä kohti yhtä pystypäin, olisi maamme tilanne paljon parempi. Ja mikäli Suomen poliitikot uskaltaisivat samalla tavalla ottaa ohjat vaikeassa paikassa käsiinsä ja tehdä yhdessä päätöksiä yli puoluerajojen, saattaisi maa olla samassa tilanteessa kuin Kittilä. Me nimittäin vähensimme kunnan velkaa samalla palveluita parantaen, ei suinkaan leikaten.

 

Miltä kuulostaisi?

 

Akseli Erkkilä, Kittilä

Tähtiliike

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Vielä jos kaivostoimintaa voitaisiin tehdä ilman maailman anteliainta "löytäjä saa pitää" kaivoslakia, eikä Suomen kansallisomaisuutta annettaisi ilmaiseksi ulkomaisille sijoittajille. Sokli on myös hyvä esimerkki töppäyksestä, tietenkin tuulivoima ja siihen hukattu valtava pinta-ala metsää pieneen määrään sähkö määrän tuottamiseksi verorahoilla yhteiskunnan tappioksi. Näiden asioiden päällikkönä on kepulisti asioita ajanut Mauri Pekkarinen. Miksei ministerivastuulain mukaan näitä päätöksiä ole tutkittu, tappiot ovat yhteiskunnalle liian karvaita nieltäväksi.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Kyllä. Kunta ei kaivoslakia kuitenkaan päätä. Yhtiöiden verosuunnittelu konsernilainojen kautta vähentää jo olemassa olevan yhteisöveron tuottoa, josta kuntakin saisi osansa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Kyllä varmaan liikkeellenne voi odottaa merkittävää äänivyöryä, kun haluatte Suomeen Kittilän mallin ja ehdokkaiksi erilaisia janitskeja. Suomalaiset varmaan ryntäävät suurin joukoin vaaliuurnille:-)

Kukapa Lapin maalaisliittolainen olisi 1970, kun Paavo valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan, uskonut tämänkin päivän vielä näkevänsä.

Kyllä siellä emännät tällä hetkellä lyövät käsiä yhteen ja siunailevat!

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Tähtiliikkeellähän on 5 teemaa, ja muista asioista vallitsee sitten vapaus. Tietänet varttuneena miehenä, että yhden ehdokkaan blogi ei määrittele koko puolueen ohjelmaa.

Lisäksi ymmärsit pointtini tahallasi väärin. Mutta se on nykyajan keskustelun vitsaus, se.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset