AkseliErkkila Kansallinen

Valtapuolueiden Esperi-huutelu on tekopyhää

Yksityisen hoivakotipalvelu Esperi Care oy:n toiminnassa tapahtuneet laiminlyönnit ja niiden seuraukset ovat aiheuttaneet viime päivinä parran pärinää poliitikkojen keskuudessa. Pääministeri peräänkuulutti kuntien vastuuta ulkoistamisissa, lausuntoautomaatti Mikko Kärnä taas Esperin toiminnan lopettamista. Nämä puheenvuorot ovat tietysti silkkaa populismia, sillä hallituspuolueet ja niiden edustajat ovat tukemassa SOTE-uudistusta, joka ajaa jo perusolemuksessaan kuntia uusiin ulkoistuksiin.

 

SOTE-uudistuksessa siis maakunnat järjestäisivät palvelut, myös hoivapalvelut, ja markkinat avattaisiin ”valinnanvapausmallilla” ulkomaisille sijoitusyhtiöille, jollainen Esperikin on. Valinnanvapaudesta on hoivapalvelujen kohdalla turha puhua, sillä vanhusten palveluasumista ei järjestetä siten, että vaikkapa Esperi toimisi Kittilässä, vaikka asukkaana olisi vain yksi Esperin paikakseen valinnut vanhus. Maakunnat joutuisivat osoittamaan hoivapalvelupaikkoja niitä jonottaville laitoksista, joissa paikkoja on. Omaa palveluntuotantoa taas rajoittaa se, että maakunnalla ei ole verotusoikeutta, eikä resursseja ainakaan tulla lisäämään. Siksi esimerkiksi SOTEa kansanedustaja-aikanaan kehuneen Kärnän huutelu on tekopyhää.

 

Pääministerin lausunto kuntien vastuusta ulkoistamisissa taas on silkkaa vastuun kiertämistä. Kuntien rahoituspohjaa on vuosikymmenet kavennettu, ja nykyisen sotekohelluksen aikana kuntien investoimismahdollisuuksia ja -haluja on suitsittu milloin rajoituksin ja epävarmoin tulevaisuudennäkymin. Kunnat siis joutuvat uuden palvelutuotannon rakentamisen sijaan turvautumaan ulkoistuksiin, eikä mielekkäitä vaihtoehtoja ole paljoa tarjolla.

 

SDP:n ja Vasemmistonkaan on tosin turha esiintyä synnittömänä. Aiemman hallituksen SOTE-malli, jonka satun muistamaan pitkän poliittisen muistini ansiosta, oli sekin ulkoistuksiin ajava. Se olisi vienyt päätöksenteon kunnista ulos ja sisälsi keskuspaikkakunnille saneluvallan pienempien kuntien palvelujen järjestämiseen – tiukkojen resurssien pakottamana ja jälleen ilman omaa verotusoikeutta tämäkin malli olisi ajanut ikäihmiset Esperin kaltaisiin hoivapalveluplantaaseihin.

 

Pidetään poliittinen muisti tuoreena.

 

Akseli Erkkilä (Kittilä)

Tähtiliikkeen eduskuntavaaliehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

Millaisia asioita voisi seurata siitä, että meillä olisi laki joka yksinkertaisesti kieltää SOTE palvelujen ostamisen osake-yhtiöiltä? Osake-yhtiölalakihan sanoo, että OY:n tarkoitus on tuottaa voittoa omistajille. Voitontavoittelu ja hoiva ei minun näkemyksen mukaan sovi yhteen.

Mitä rahallista voittoa saavutetaan vanhusten hoidosta? Ei mitään, joten toiminnan tulisi perustua ihan muuhun, kuin voiton tavoitteluun.

Sitä voi itseltään kysyä, miten maksimoisi voitot, jos sattuisi omistamaan sellaisen yrityksen, mikä hoitaa vanhuksia yhteiskunnan rahoilla?

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

On olemassa myös hyviä hoivapalveluyrityksiä, jotka tapaavat olla yhden hengen omistamia tai perheyrityksiä, ja käytännössä on perustettu kotikunnan palveluntarvetta vastaamaan. Mutta sellaiset pärjäävät vain, mikäli kuntia ei ajeta ulkoistuksiin - liian suuri markkina johtaa liian suuriin toimijoihin.

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

On toki, en minä sitä pyrikkään kieltämään. Kysyin mitä tapahtuisi jos esittämäni ajatus toteutuisi? Muitakin yritysmuotoja on kuin Osakeyhtiö.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Herää myöskin sellainen ikävä kysymys noista yhden hengen hoitoloista, että ollaanko nyt sitten sallimassa "vapaa taxi" sovellus myös hoivapalveluille? Jokainen, jolla on yksi taikka kakai huonetta ylimääräsitä, voivat ottaa hoitoon = huutolaisiksi ,pari vanhusta kotiinsa. Siinä ei terveydenhoidon opintojakaan kysellä. Kuka pystyy vahtimään noita, kuin sieniä sateella mahadollisesti tulevia, yksiköitä niin, että hoidettavat saavat sen hoidon ja läkityksen mitä pitää? Ei kukaan, sanon minä. Jos ei kerran isoja laitoksiakaan pystytä / haluta vahtia, niin nuo, joka kodin mummopalvelut saavat olla kuin elopellossa. Ainoa mikä on varmaa on se raha, jälleen kerran, mikä omistajille tilille napsahtaa.
Mielestäni entisajan vanhainkodit olivat ihan säällisiä, ainakin mitä omien isovanhempieni hoidosta ja asumisesta voin sanoa. He jopa viihtyivät niissä.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Tuokin voi toki olla tulevaisuutta. Akuutimpi kysymys on, että millä ihmeen resursseilla palveluntuottajia valvotaan, mikäli valinnanvapausmalli tulee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset