AkseliErkkila Kansallinen

Nyt se hybridi tuli

Suomessa on puhuttu jo kauan ns. hybridivaikuttamisesta, josta on syytetty varsinkin Venäjää. Hybridivaikuttamisessa pyritään esimerkiksi vaikuttamaan väestön mielialaan ja näin saavuttamaan poliittisia tavoitteita. Tai jotain. Tästä saatiin esimerkki tänään (13.1.2019) Iltalehdeltä.

 

Iltalehti otsikoi näyttävästi, että ei sinne eduskuntaan mitään uusia puolueita äänestetä. Perusteena he käyttivät vaalipiirien ns. piileviä äänikynnyksiä, joista olen kirjoittanut blogissani aiemmin. Äänikynnys tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Lapissa, josta kansanedustajia valitaan 7, äänistä tarvitaan noin 10-11% yhden edustajan läpimenoon.

 

Tämä sama taktiikka oli suosittu lehtimiesten keskuudessa myös presidentinvaaleissa, ja eduskuntavaaleissa ennemminkin. Äänestäjiä yritetään ohjata äänestämään suuria puolueita uhkailemalla, että haastajia äänestämällä ääni menee hukkaan. Tosiasia kuitenkin on, että äänestämällä jotain muuta kuin sielun sopukoissa omatunto tahtoisi, ei ääni mene ainoastaan hukkaan, vaan omia arvojaan vastaan. Minä iloitsen jokaisesta äänestä, joka on annettu SKP:lle, KTP:lle, piraateille, jopa feministeillekin. En siksi, että olisin heidän kanssaan samaa mieltä, vaan koska tiedän, että niistä äänistä aivan jokainen on annettu puhtaasti ideologisin tarkoitusperin.

 

Tässä koko puhetavassa on yksi iso ongelma: ne kirjoitetaan ikään kuin vaalit olisi jo käyty. Ei ole, yhtään ääntä ei ole vielä annettu. Suuria vaalipaneeleita on vielä käymättä, puolueiden vaaliohjelmat julkistamatta. Ikään kuin voitaisiin nyt laskea, että näille ja näille puolueille tulevat nämä ja nämä äänestäjät. Ei voida.

 

Erityisesti silmääni pisti tietysti oman puolueeni puheenjohtajan, Paavo Väyrysen kohtelu Iltalehden roskajutussa. Uutisessa viitattiin Paavon epäonnistumiseen vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Uudellamaalla ja vajaaseen 3000 ääneen. Tämähän on aivan surkea vertailukohta.

 

Vuonna 2011 Perussuomalaisten vaalivoitto tuli Keskustan ja SDP:n tappion mahdollistamana. Juuri Keskustan piirissähän nytkin tarvitaan ryhtiliikettä lähes kaikilla politiikan sektoreilla, eikä vähiten Keskustan oletetun selkärangan, aluepolitiikan osalta. Ja sitä me tarjoamme.

 

Lisäksi mainittakoon, että presidentinvaaleissa Väyrynen sai Uudeltamaalta 22610 ääntä. Sillä menisi kaksi kansanedustajaa läpi hyvässä lykyssä. On siis turhaa puhua, että keskustataustalla ei Uudellamaalla pärjäisi – olisiko niin, että maaseudulta muuttaneet ovat usein paljon maalaishenkisempiä kuin maalaiskunnissa tottumuksesta kepua äänestävät, hehän ovat keskittämispolitiikan kokeneet.

 

Vaikka presidentinvaali onkin eri vaali, on Paavon presidentinvaaleissa esittämälle vaihtoehdolle kysyntää. Sitä tarvetta muutokselle ei kotimaisenkaan median hybridivaikuttaminen voi muuttaa. Kaikki on kiinni siitä, kuinka hyvin saamme vaihtoehtomme kuuluviin, ei muusta. Se vaihtoehtomme kun ei ole ainoastaan hyvä, vaan paras.

Iltalehden juttu: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/461c9b72-7f16-4fa7-a56b-d6535182fd2d

Presidentinvaalien tulokset: https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/pv2018/alue/2

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jotenkin puolueenne tuo mieleen karavaanin aavikolla.

https://www.youtube.com/watch?v=kR5wim0obXk

Lycka till!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset