AkseliErkkila Kansallinen

Miksi rauhanpuolustajat eivät hurraa Trumpille?

Minä olin ja jossain määrin yhä olen pettynyt Donald Trumpiin Yhdysvaltain presidenttinä. Koska en ole äänioikeutettu Ameriikassa, eivät heidän sisäiset asiansa kuulu, enkä siksi ota kantaa muureihin tai verouudistuksiin. Sen sijaan eurooppalaisesta näkökulmasta minäkin olen ladannut jonkin verran odotuksia hänen kauteensa, ja alun pettymyksestä huolimatta hän on parantanut juoksuaan.

Yhdysvaltain presidentinvaalien alla kirjoitin Trumpista ja tulkitsin hänen edustavan tiettyjä pinnan alla amerikkalaisiin yhä vaikuttavia poliittisia virtauksia. Tärkeimpinä näistä ajattelin Ross Perotin tyylisen taloudellisen protektionismin ja Franklin D. Rooseveltin aikanaan romuttaman ulkopoliittisen isolationismin, eli eristäytymispolitiikan. Kummassakin Trump on nyt kunnostautunut jokseenkin sanojensa mittaisena miehenä, vaikka alkuun näyttikin varsinkin jälkimmäisen osalta epävarmalta.

Trump on hiljattain ilmoittanut amerikkalaisten vetäytyvän Syyriasta ja ilmoitti Irakissa vieraillessaan Yhdysvaltain lopettavan ns. ”maailmanpoliisina” toimimisen, toisin sanoen sotimisen ympäri maailmaa mukamas hyvällä asialla. Syyriaan amerikkalaisten ei koskaan olisi pitänyt mennäkään – on perustellusti epäilty amerikkalaisten sotilaallisen ja aseellisen avun päätyneen ISIS-terroristien käyttöön, kun koulutetut ja aseistetut taistelijat ovat loikanneet islamistien puolelle. Maailmanpoliisioperaatiot, joihin Syyriaankin sekaantuminen kuuluu, taas ovat olleet lietsomassa epävakautta ympäri maailmaa ja ovatpa ne kasvattaneet myös pakolaisaaltoja ja terrorismia, joista mekin kärsimme.

Kautensa alkajaisiksi Trump myös pisti käytännössä jäihin ns. TTIP-vapaakauppasopimuksen, joka tietäisi suuryritysten vallan lisääntymistä entisestään. Eurooppalaisesta näkökulmasta Trump olikin Hillaryyn verrattuna lottovoitto. Toisin ajattelevat tietysti ne, jotka toivovat amerikkalaisten kalistelevan toistuvasti sapeleita Venäjän kanssa.

On ollut hauskaa seurata niin sanottujen liberaalien, siis amerikkalaisessa kontekstissa vihervasemmistolaisten, suhtautumista Trumpin politiikkaan. Yhtäkkiä ne, jotka Euroopassa ja Amerikassa ovat toistuvasti arvostelleet sekaantumista maailman konflikteihin ja esiintyneet rauhankyyhkyinä, syyttävät Trumpia Putinin käsikassaraksi kun Trump viimein toteuttaa rauhanpuhujien toiveet. Kyse ei ole nykymaailmassa enää politiikan sisällöstä vaan siitä, kuuluuko tekijä ”meidän” vaiko ”heidän” leiriin. Nähtäväksi tosin jää, lopettaako Yhdysvallat todella maailmanpoliisin toimensa – Trump voi puhua lämpimikseen, viitata pelkästään Syyriasta vetäytymiseen tai todella vähentää amerikkalaisten läsnäoloa ympäri maailman. Ja siitähän emme tiedä, istuuko Trump kaksi kautta ja sitä, millaista politiikkaa seuraava presidentti harjoittaa.

Minussakin on sen verran foliohatun eli salaliittoteoreetikon vikaa, että olen alkanut epäillä Trumpin Venäjä-tutkinnan motiiveja. Josko kyseessä onkin saada aikaan tilanne, jossa Trumpin olisi pakko todistaa suhtautuvansa Venäjään vihamielisesti? Naurettavaahan on ajatella, että Yhdysvaltain kalliit ja valtavat presidentinvaalit ratkeaisivat venäläisillä resursseilla. Lisäksi on kysyttävä, miksi ei olla kyselty sitä, kuinka paljon amerikkalaisten presidentinvaaleihin ovat vuosikymmenien ajan vaikuttaneet vaikkapa Israelin aseavun puolesta lobbaavat tahot? Nämä kuitenkin ovat ajatuksia, jotka viipyvät vain hetken.

Jäädään odottelemaan, mitä tuleman pitää. Muuten olen kuitenkin sitä mieltä, että Suomen tulisi erota eurosta ja EU:sta.

Akseli Erkkilä

28.12.2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Miksi rauhanpuolustajat eivät hurraa Trumpille?"

Sitä minäkin ihmettelen — sikäli kuin oikeasti eivät hurraa. Minusta Trump on kansainvälisen rauhan kannalta paras presidentti mitä USA:lla on ollut ainakin sitten toisen maailmansodan.

Toinen asia on sitten se, mitä Trumpin sisäpolitiikka mahdollisesti on. Se suosii rikkaita köyhien kustannuksella. Mutta Suomessa asuvana minua kiinnostaa enemmän USA:n ulko- kuin sisäpolitiikka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Minusta Trump on kansainvälisen rauhan kannalta paras presidentti mitä USA:lla on ollut ainakin sitten toisen maailmansodan."

Niin, kun Venäjä saa vapaasti rauhassa huseerata miten mielii.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tavallaan. Hän tuo kuitenkin sitä mitä useat vuosia ja jopa vuosikymmeniä huusivat. USA ei ole aloittanut uusia sotia Trumpin aikana ja entisiä joukkojakin vedetään pois. Ei ole hyvä sekään sitten.

Toki valtatyhjiöt täyttyvät vaikkapa Venäjällä, Kiinalla ja kuka nyt vain kykenee. Siinä mielessä "rauhan puolustajilla" vähän vaikeaa, koska ilmenee ettei rauhaa maailmaan tule tuollakaan keinolla..

Tosin vähän vaikeaa arvailla erityisen tarkkaan mitä peliä Trump pelaa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Trump käy jo 2020 vaalikampanjaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Niinsanotuissa vapaissa demokratioissa poliitikot eivät juuri muuta ehdi kuin käydä jatkuvaa vaalikampanjaa. Vaalikarja sitten valitsee vapaasti uudet tai vanhat naamat lyömään hyväksymisleiman niille päätöksille, jotka tosiasiassa tulevat suuryritysten omistajilta, vaikkakin välikäsien kautta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Niinsanotuissa vapaissa demokratioissa poliitikot eivät juuri muuta ehdi kuin käydä jatkuvaa vaalikampanjaa."

Pohjois-Koreassa ei ole tuota ongelmaa ja ongelma tämä on länsimaissakin koska poliitikot eivät jostakin syystä halua pitää vaaleissa antamiaan lupauksia. Trump on tästä harvinainen poikkeus joka pyrkii lunastamaan lupauksensa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Niinpä, Pohjois-Koreassa johtajat voivat keskittyä tekemään rauhassa varsinaista työtään kun ei tarvitse käydä jatkuvaa vaalikamppailua. Suomessa voitaisiin säästää paljon resursseja valitsemalla johtajat arvalla eikä äänestämällä. Ja itse asiassa valituksi tulisivat tavallista kansaa paremmin ymmärtävät henkilöt kuin nykysysteemillä.

Eduskuntavaalit muutettava hallitusohjelmavaaleiksi

Mielessäni on ollut tällainen ajatuskoe: Otapa esille suomalainen valtamediasanomalehti tai YLE:n tuoreimmat uutiset -sivu tms. ja karsi pois kaikki urheiluun tai puoluepolitiikkaan (vaalitaisteluun) liittyvät uutiset. Mitä jää jäljelle?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pohjois-Koreassa johtajat voivat keskittyä tekemään rauhassa varsinaista työtään"

Katsoin tuon dokumentin Pohjois-Koreasta ja jäin ihmettelemään miten auvoisasti monet pohjoiskorealaiset luovuttivat ajattelemisen Kimille ilman pienintäkään vihjettä haluun omaehtoisesta ajattelusta. Vaihtoehtoina on, joko pohjoiskorealaiset on saatu täysin aivopestyä tai rangaistukset ajattelusta ovat niin kovat ettei tätä esiinny.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #6

Entä oletko koskaan ihmetellyt, miten auvoisesti monet suomalaiset luovuttavat ajattelemisen valtamedialle ilman pienintäkään vihjettä haluun omaehtoisesta ajattelusta?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

"Entä oletko koskaan ihmetellyt, miten auvoisesti monet suomalaiset luovuttavat ajattelemisen valtamedialle"

Enpä ole sattunut huomaamaan että Suomessa kukaan myöntäisi luovuttaneensa ajattelun maan poliittiselle johdolle, toinen asia on moniko pystyy omaehtoiseen ajatteluun.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #13

Se myöntämättömyys on osa sitä ulkoa opittua liturgiaa.

Spede teki tuollaisesta aikanaan sketsin yhtenä itsenäisyyspäivän Spede-showssaan. 5 ihmiseltä kysyttiin katugallupissa, mikä heidän mielestään oli Suomen itsenäisyyden kaikkein tärkein asia. Tässä vastaukset:

Henkilö 1: "Tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Henkilö 2: "Tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Henkilö 3: "Tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Henkilö 4: "Tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Henkilö 5: "Tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Ja lopuksi Speden yhteenveto: "No niin, nyt se on tullut sitten todistetuksi ihan kyselytutkimuksen voimalla, että tärkeintä Suomen itsenäisyydessä on se, että jokainen saa ihan vapaasti sanoa ja ajatella, mitä haluaa."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

Toiset arvostavat demokratiaa ja toiset eivät. Suomessa ei demokratia toimi mutta meillä on ainakin mahdollisuus saada demokratia toimimaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Pohjois-Koreassa johtajat voivat keskittyä tekemään rauhassa varsinaista työtään kun ei tarvitse käydä jatkuvaa vaalikamppailua."

Ja sen seurauksena on nälänhätä, vankileirit, kidutukset, pelko ja kurjuus.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ttip sopimus on erittäin mielenkiintoinen keissi. Paljon yleä kuuntelevana havaitsen muutoksen. Ennen trumppia yle oli erittäun negatiivinen sopimusta kohtaan. Teivainen sitä haukkui jatkuvasti. Palhinko sillekin meidän rahoja maksettiin? Kun trumppi pisti sopimuksen jäihin, niin viesti muuttui? Kenen asialla yle? Venäjän?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jaa-a, johtuiskohan siitä että se aloitti uudelleen aseviennin Saudi-Arabiaan maaliskuussa 2017, vaikka Obama oli sen lopettanut, koska saudiliittouma käytti (ja edelleen käyttää) niitä siviilejä vastaan Jemenin sodassa? Eipä ole paljon hurraamista. Kuten ei siinäkään, että pienemmällä äänimäärällä pääsee presidentiksi. Voi kysyä, onko Yhdysvallat enää demokratia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset