AkseliErkkila Kansallinen

Valtion velka lyheni - surkaamme!

Pääministeri Juha Sipilä ilakoitsi männä päivänä sitä, että valtion velka lyhenee ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ja paukutteli henkseleitään asialla. Velan lyheneminen on tietysti hyvä asia, mutta velan lyhentäminen voi olla myös miinusmerkkistä, ja sitä se nyt onkin.

Tosiasia nimittäin on, että valtio on myynyt omaisuuttaan Sipilän aikana enemmän kuin miesmuistiin. Tänä vuonna valtion nimittäin myi omaisuuttaan miljardilla, kun se myi omistuksiaan strategisesti tärkeästä Nesteestä ja myi Stora Ensoa. Nesteen osakkeiden myynnistä saatiin 860 miljoonaa euroa ja Stora Ensosta noin 240 miljoonaa.

Tämä koko touhu on vähäjärkistä. Kuka tahansa voi tarkistaa esimerkiksi Nesteen pörssitiedoista, että sijoitetun pääoman tuotto ylittää reippaasti Suomen valtionlainojen koron. Näin ollen ei valtionvelan lyhentämiseksi kannata valtion omaisuutta myydä ja päin vastoin kannattaisi velkaantua ja sijoittaa tuottaviin yhtiöihin. Mikäli valtio tienaisi osinkotuloja, ei veronkorotuksiin ja leikkauksiin olisi niin kovia paineita. Yrittäjätaustallaan kehuskeleva Sipilä kyllä varmasti ymmärtää tämän.

Kyse ei olekaan siitä, etteivätkö poliitikot ymmärtäisi mitä tekevät – kyse on siitä, että vaikka he kuinka muuta väittäisivät, heidän toimintansa on ideologista kuten kaikilla muillakin. He uskovat uusliberaalien teorioihin, joiden mukaan valtion omistus on kaiken pahan alku ja juuri. Suomessa suhdannepolitiikka on jo pitkän aikaa ymmärretty täysin väärin päin. Laskusuhdanteessa, kun taloudessa on muutenkin vaikeaa, valtio kiristää verotusta ja leikkaa etuisuuksia. Noususuhdanteessa taas lasketaan (hyvätuloisten) veroja ja näin estetään se, että valtio saisi kerättyä puskurin seuraavaa taantumaa varten, mikä on talousoppineiden mukaan jo nurkan takana.

Myymällä valtion tuottavaa omaisuutta kasvatetaan kestävyysvajetta, josta hallituksemme ovat puhuneet jo vuosikymmenet. Olisi aika kokeilla jo jotain muuta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos laskusuhdanne on nurkan takana, niin nyt on oikea aika myydä osakkeita. Saattaa olla, että vuoden parin kuluttua niistä olisi saanut vain 20% nykyhintaan verrattuna. Silloin ne eivät myöskään välttämättä enää olisi tuottaneet osinkoja.

Ja kun luottokorko lainamarkkinoilla Suomelle on pyörinyt nollan tuntumassa, niin toki on selvää, että mikä tahansa tuotto tuon hinnan päihittää, mutta silti voi realisoiminen kannattaa, jos myyntihintaan on ronskilla kädellä sisällytetty tuo hyvätuottoisuus.

On totta, että edelleenkin on tahoja, eritoten vasemmistossa, jotka peräänkuuluttavat lisävelkaantumista, kun korkotaso on edullinen. Mutta sen lisäksi, että velkaantuneisuusaste on jo nyt eurosopimuksen ylärajalla ja kun laskusuhdanteen aikana voidaan tarvita lisävelkaa joka tapauksessa, on juuri nyt oikea aika maksaa sitä pois, jos suinkin pystyy.

(Kirjoitettuani tämän kommentin huomasin vasta nyt, että olen itse asiassa koko blogisi kanssa eri mieltä - aloin kyllä komentoinnin neutraalisti puhtaalta pöydältä...)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Jos laskusuhdanne on nurkan takana, niin nyt on oikea aika myydä osakkeita."

Yksityisen näkökulmasta kyllä. Yksityisenhän ei tarvitse piitata työttömyyden tms. kustannuksista. Valtiolle sen sijaan nuo kustannukset tulevat kannettavaksi ja silloin olisi kannattavaa voida tarjota tuottavaa työtä.

Työttömyyden poisto ja minimipalkan toteuttaminen

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kansliapäällikkö Erkki Virtasen mukaan piiloon on jätetty (jäänyt?) vientiluottojen palautuseriä peräti 1,8 miljardin arvosta. Yritykset ovat maksaneet vientiluottoja nopeutetussa tahdissa pois, Valtiolle on syntynyt tulokertymä, joka on pois tulevilta vuosilta.

Vastaavasti velanotto voi pienentyä.

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26189...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Valtion velka supistuu, kun otamme velkaa 2 euroa ja maksamme yhden??

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Nyt vain oli aika tehdä vaalitilinpäätös-kikka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset