AkseliErkkila Kansallinen

Mitä Perussuomalaisissa oikein tapahtui?

  • PS:n logo puolueen sivuilta.
    PS:n logo puolueen sivuilta.

Pian tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Perussuomalaiset valitsi puheenjohtajakseen europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon. Pian puoluekokouksen jälkeen puolueen eduskuntaryhmä hajosi, ja hallitustaivalta kannattanut osa puolueesta perusti oman puolueensa nimellä Sininen tulevaisuus. Kirjoitin tuolloin asiasta, mutta kirjoitan uudestaan ja yritän katsella, mitä Perussuomalaisissa tapahtui ja mihin puolue menee.

Ensin kertaan hieman omaa historiaani. Liityin Perussuomalaisten toimintaan aikanaan 16-vuotiaana. Ensin yhteyshenkilöksi, sitten puolueen jäseneksi tultuani täysi-ikäiseksi. Perustin Kittilän Perussuomalaiset ry:n ja osallistuin puolueen toimintaan Lapin piirihallituksessa. Kuntavaalit 2012 voitimme, että tyrät rytkyivät. 2014 kuitenkin erosin puolueesta. Puolueen sisäinen tilanne oli riitainen ja kehno. Puolue-eliitti oli jo siivoamassa puoluetta hallituskelpoiseksi. Nähtävissä oli, että puolue lipsuu ”kravattikaulojen” puolueeksi, kun se aiemmin oli ollut vähän homssuinen tuulipukukansan ja rantojen Reinojen poppoo.

En ole vakavasti katunut eroani puolueesta, vaikka poliittinen elämä suurten puolueiden ja puoluetukimafian ulkopuolella on rankkaa. Olen etsinyt kotia pienpuoluekentällä, jolla puolueet ovat tuulisia johtuen jäsenistön pienestä määrästä. Nyttemmin olen kotona tukiessani Paavo Väyrystä hänen pyrkimyksissään. Äänestinhän Paavoa jo 2012, vaikka oli Perussuomalaisten toiminnassa syvällä. Ilmoitin kantani tuolloin Hanna Mäntylän Facebook-saarnan kommenteissa, ja sain seuraavassa piirihallituksessa haukut. No, haukut eivät auttaneet, äänestinhän Paavoa myös 2018 ja keräsinpä kannattajakorttejakin. Kunnanvaltuustoon pääsin perustamallani sitoutumattomalla listalla.

Miten tähän tultiin?

Mutta takaisin Perussuomalaisiin. Puolueen hajotessa, tai paremminkin Sinisten lähtiessä kävelemään kirjoitin, että Perussuomalaisissa vaikutti kaksi voimakasta suuntausta. Kansallismielinen ja EU-vastainen suunta, sekä kristillissosiaalinen suuntaus. Nämä eivät ole toistensa vastakohtia ja esiintyivät usein limittäin. Puolue muistutti kovasti vanhaa SMP:tä, tai ainakin sitä kuvaa, minkä olen SMP:stä saanut.

Menemällä hallitukseen Perussuomalaiset teki kardinaalivirheen hallituspohjan suhteen. Jo vaaleissa oli näkyvissä, että seuraava hallitus muodostetaan Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten varaan. Heti vuonna 2015 Perussuomalaiset nieli purematta Kreikan tukipaketin, mukaan lukien nekin kansanedustajat, jotka eivät loikanneet Sinisiin. Pakolaiskriisin aikana puolue esiintyi muutamista edustajista poiketen liian rauhallisesti. Näin ollen kansallismielinen suuntaus sai kylmän suihkun niskaansa. Vaikka pakolaispolitiikka teoriassa kiristyi, ei se estänyt turvapaikanhakijamäärien räjähtämistä, kun volyymit kasvoivat valtaviksi. EU-politiikassa suunta ei taas muuttunut yhtään. Tässä on pakko mainita, että EU:n yhteisen puolustuksen suhteen on koko puolue esiintynyt puolustusyhteistyön puolesta, eivät tässäkään ainoastaan Siniset.

Koska hallituspohja oli läpeensä porvarillinen, tiesi meno leikkauksia, työntekijää kurmoottavia ”yhteiskuntasopimuksia” jotka kutistuivat kikyksi, hallintarekistereitä ja työttömien aktiivimalleja. Aktiivimallikin on muuten peräisin ajalta, jolloin Perussuomalaiset toimivat vielä yhtenä puolueena, siitäkään ei voi koko vastuuta Sinisille siirtää. Joka tapauksessa sekin väki, joka lähti Perussuomalaisiin sosiaalisen ahdingon, huonon toimeentulon tai minun laillani pienen herravihankin saattelemana, ei saanut sekään haluamaansa. Tuskin yhdenkään puolueen kenttä on koskaan ollut niin käärmeissään kuin Perussuomalaisten kenttä oli. Oli aivan selvää, että protesti näkyy ja kuuluu puoluekokouksessa.

Toivoin aikanaan, että Vesa-Matti Saarakkala haastaa istuvan puoluejohdon. Hän oli minun mielestäni oikein sopiva mies puheenjohtajaksi. Nuori ja radikaali, ja hänessä oli ominaisuuksia, jotka kelpaisivat kaikille eri PS:n kuppikunnille. Kaikeksi harmiksi Saarakkala kaiketi taipui harjauksen edessä. Vaalikauden alussahan hän oli Perussuomalaisten sisällä yhden miehen oppositio, mutta ajan oloon taipui ja heittäytyi virran mukana mm. kannattamaan EU:ta mukamas Venäjän uhan takia. Niin kävi, että protestikanavaksi tuli Halla-aho, joka sitten voitti. Minä luulin, että Halla-ahon voiton jälkeen Perussuomalaisen kannatus nousisi nopeasti noin 13-15% tietämille, mutta ei näy nouseen. Miksi?

Sinisten kanssa riitely

Vieläkin, vuosi puolueen hajaannuksen jälkeen, näkee persujen puheenjohtajaansa myöten kuittailevan Sinisten suuntaan. Internetissä aktiivisten toimijoiden jutuissa tämä toistuu vielä useammin. Huudetaan loikkareista, maanpettureista ja hillotolpista. Miksi? Onko Sinisten 1.5% kannatuksesta järkevää tavoitella ehkä kymmenesosaa, mikä sieltä olisi lohkaistavissa? Voidaanko nämä kannattajat saada lyömällä lyötyä? Tuskin. Suuri äänestäjäryhmä ei jaksa välittää puolueiden välisistä kahinoista.

Vaikka kirjoitan Sinisistä ymmärtävämpään sävyyn kuin on totuttu, ei se tarkoita että pitäisin ensin eduskuntaryhmä ”Uuden Vaihtoehdon” ja sittemmin Siniseksi Tulevaisuudeksi ristityn puolueen perustajien tekoja oikeutettuina tai oikeina. Se oli eduskunnassa mitä rumin temppu. Kun minä erosin puolueesta, jäin Kittilässä PS:n valtuustoryhmään, sillä kuntavaalien 2012 ohjelmahan oli osin minun kynästäni. En vaihtanut ryhmää tai kääntänyt kantojani. Sinisten johto halusi säilyttää ministeripaikat ja siihen jotenkin narutettiin nuoria edustajia.

Sen sijaan tunnen myötätuntoa niitä Sinisiä kohtaan, jotka toimivat paikallistasolla. He ovat ansassa, eikä siinä ole mitään aihetta ilkeään, vahingoniloiseen nauruun. Tuskin he vakaumuksellisista syistä siirtyivät toimimaan puolueeseen, jossa on loikkarin ja pettäjän leima päällä. Monia näistä toimijoista tunnen persuvuosiltani, ja tiedän heidät erittäin teräviksi ja aikaansaaviksi kunnanvaltuutetuiksi, lautakunnan jäseniksi ja järjestötyömyyriksi. Uskon tuntevani puolueen ja sen toimintatavat tarpeeksi hyvin kehittääkseni teorian, miksi lopulta niin moni paikallispersu loikkasi Sinisiin. He olivat paikallisella ja piirin tasolla tukeneet istuvaa johtoa, uskollisia ja tunnollisia kun ovat. Tämä oli tietysti heitä hyödyttänyt.

Kun Halla-ahon porukka voitti, saivat näiden vastavoimat puoluetoimiston lyömäaseekseen. Taisipa uusi puoluejohto kannustaakin mahdollisten loikkarien ilmiantoon, ja se on jokaisen paikallispolitiikkaa tuntevan silmissä virhe. Politiikassa omat ovat aina pahin vastustaja, ja voitonriemuiset halla-aholaiset alkoivat savustaa alakynteen jääneitä vastustajiaan ulos. Näin syntyi Sinisille oma kenttäväki. Vaikka he toistivatkin erotessaan mantran ”arvopohjasta”, en tiedä ketään paikallistason loikannutta, joka olisi ”suvakki” sanan varsinaisessa merkityksessä. Koko tilanne juontuu paitsi siitä, että Sinisiin loikanneet olivat huonoja häviäjiä, olivat halla-aholaiset yhtä lailla huonoja voittajia.

Epäselvä tai olematon linja

Voittaessaan Halla-aho totesi, että puolueen vanhat ohjelmat ovat voimassa. Tällä hän kuittasi arveluihin, tuleeko Perussuomalaisista niin sanottu yhden asian liike, tai oikeammin kahden, kun lasketaan erikseen maahanmuutto- ja EU-kriittisyys. Näihin arveluihin Halla-aho on usein myös todennut, että muita puolueen kantoja kuin maahanmuuttoa ja EU:ta koskevia ei uutisoida. Totta kuitenkin toinen puoli.

Oireellista mielestäni oli, että median aina seuraama vappupuhekin pyöri tiukasti maahanmuuton ympärillä. Vappuna otetaan kantaa perinteisesti työhön, mutta vappuna maahanmuutosta meuhkaaminen ei ole oikea tapa erottua puolueena. Kaikkihan jo tietävät, mitä mieltä Halla-ahon PS maahanmuutosta on, mutta kukaan ei tiedä, mikä tulee olemaan puolueen talouspoliittinen linja, tai minkä asenteen puolue ottaa suhteessa työmarkkinajärjestöihin. Se olisi vappuna kiinnostanut monia, varmasti monia perussuomalaisiakin. Ehkä juuri siksi sitä ei kuultu.

Kun erosin Perussuomalaisista, sanoin että puolueessa ei juuri ole yhdistäviä tekijöitä EU:n ja maahanmuuton kritiikin lisäksi. Tämä tilanne on syventynyt, kun talousoikeistolainen linja puolueessa on vahvistunut tasavahvaksi työväenpuoluetta etsineiden rinnalle. Puolueessa oli Keskustaan pettyneitä, ikään kuin uusvennamolaisia, vasemmistopuolueista tulleita ja myöhemmin myös entisiä kokoomuslaisia. On selvää, että yhtenäispuolueena tulee vielä eteen näiden ryhmien välienselvittely. Nytkin saa puolueesta ristiriitaisen kuvan: nuorisojärjestön johto taputtaa työehtosopimusten yleissitovuuden purkamiselle, vanhempi väki taas hyrisee tyytyväisenä kun Matti Putkonen selittää loikkarien olevan porvarien taskussa, mutta aitopersut eivät pettäneet. Tämä on vastaava tilanne kuin jos puolueen varapuheenjohtaja puhuskelisi pakolaiskiintiön nelinkertaistamisesta, mutta se ei ole yhtä näkyvää.

Aiemminhan Perussuomalaisten kannattajat, minä myös, toistelimme Soinin sosiaalisia iskulauseita. Pannaan sileäkätiset maksamaan! Varallisuusvero takaisin, sen muuten poisti mukamas työväenpuolue SDP! Verot maksukyvyn mukaan! Työttömille ei kursseja, vaan töitä! Ei lakkauteta enää kyläkouluja! Kaikki nämä Soini petti mennessään porvarihallitukseen. Mutta tuona aikana ja jo ennen sitä muuttui ensin puolueen nuorisojärjestö Simon Elon johdolla amerikan republikaanien fanikerhoksi, ja kokoomusnuoria muistuttava sävy sen kuin syvenee. Samalla puolue arvostelee eduskunnassa aktiivimallia ja porvari-sotea, kun oppositiossa ollaan.

Useille äänestäjille ei ole vielä selvää, mitä muuta PS ajaa kuin pienempää maahanmuuttoa. Äänestäjät kun äänestävät usein elämäntilanteensa mukaan, ja harvan arjessa maahanmuutto on ainoa vaikeus. Kenellekään ei riitä se, että todetaan vanhojen ohjelmien olevan voimassa, koska kukaan ei niitä ohjelmia enää muista. Nyt odotetaan linjanvetoja puolueen johdolta.

Summa summarum

Kirjoituksesta tuli pitkä ja kriittinen. Moni perussuomalainen kokee tietysti puolueensa ainoana oikeana niin kuin pitääkin, mutta ulkopuolinen näkökulma on tässä. Puolue tulee varmasti vielä monen valinnan paikan eteen. Maaseutu vai kaupunki, työ vai pääoma, uskonto vai maallistuminen ja mitä vielä. Mestarillista olisi keksiä kompromisseja näihin kysymyksiin, mutta vaikeaa se on. Pioneerien mielestä olet fasisti, fasistien mielestä pioneeri.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen on erottava eurosta ja EU:sta.

Akseli Erkkilä (Kansalaispuolue, kunnanvaltuutettu listalta Kittilän Kuntalaislista)

8.5.2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Toni Rintala

"kukaan ei tiedä, mikä tulee olemaan puolueen talouspoliittinen linja"

Tuskin se tuosta on muuttunut:
PS:n talouspoliittiseen ohjelmaan voi tutustua, jos se kiinnostaa:
https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads...

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Johan minä kirjoituksessani avasin argumentin "puolueen ohjelmat ovat voimassa".

Ne ovat voimassa tasan niin kauan kuin tehdään uusia, ja niitä ohjelmia valmisteleva väki on vaihtunut.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sen takia puhe on koko ajan maahanmuutossa jotta kokoomuslaista talouspolitiikkaa ja keskustalaista Venäjäpolitiikkaa ei tarvitsi tuoda päivänvaloon. Kristillinen, arvokonservatiivinen, oikeisto häärää myös voimakkaasti PSssä Halla-ahon nostamana. Sitä ei peitellä samalla tavalla.
Kreationismi on PSideologia.

Toni Rintala

Kreationismia kannattaa suomalaisista reilut 30%. Eivät he kaikki ole KD:n tai PS:n kannattajia.
Moni demari ja kokoomuslainenkin on mukana uskonasioissa. Pääministerikin saattaa uskoa, että maapallo on litteä, kun kerran lestadiolainen on.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta vain kridet ja persut ovat poliittisen oikeisto"kristillisyyden" äänitorvia ihan virallisesti.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #4

"Mutta vain kridet ja persut ovat poliittisen oikeisto"kristillisyyden" äänitorvia ihan virallisesti."

Virallisuudesta en tiedä, mutta kyllä Kokoomuksesta ja muistakin löytyy paljon erilaisia äänitorvia?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #7

No kokoomus ei kyllä ole nostanut yhtään oikeistokridehörhöä mihinkään asemaan. Onneksi.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #8

Siellä onkin ihan toisenlaiset hörhöt :)
Paljon pahemmat.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Millaiseksi koet keskustalaisen venäjäpolitiikan ja mikä siinä on vikana?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suometteneisuuden ajan koko puliveivaus ei liene koskaan loppunut.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Ja ei kreationismi ole kyllä millään tavoin edes sivustaseuraajan näkökulmasta PS:n ideologia, nykyään itse asiassa paljon vähemmän kuin Soinin aikana. Kristillisyys on Soinin ja pappisporukan lähdettyä puolueesta jokseenkin karissut, ja tilalle on tullut nuorta, maallistunutta porukkaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

PS profiloituu tavan kansalle paljon enemmän Niikkona ja Huhtasaarena kuin netissä myrkkysofistina lymyävänä ja eliitinomaisena Halla-ahona.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kertoisitko meille muillekin, millä motiivilla tai edes oikeutuksella henkilö joka avoimesti kertoo olevansa toisen puolueen toimija ja eronneensa perussuomalaisista, käyttää blogissaan perussuomalaisten logoa?

Miksi haluat luoda kuvaa että sanomasi edustaa jotenkin perussuomalaisten linjaa, kun olet kerran itse halunnut lähteä puolueesta muualle?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No mutta. Kirjoitus kertoo persuista ja on kuvitettu PS-logolla. Ootte te hauskoja.
Kaikenlainen itsensä nolaaminen on teillä ohjelmallista! Jotta jengi tyhmentyisi ja äänestäisi teitä.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Kansanedustajatason mies tulee tuollaisia juttelemaan. Ei hyvää päivää.

En minä ole sanonut edustavani perussuomalaisten linjaa, olen vain pytkinyt siitä sivustakatsojana ottamaan tolkkua.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Hassua että mielestäni selvä kysymykseni oli noin vaikea hahmottaa, kysytään nyt vielä kerran uudestaan selkosuomeksi: miksi blogisi alussa on PS logo, vaikka et ole mikään toimija sitä käyttämään?

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä Vastaus kommenttiin #16

No olisiko siksi, että kirjoituksessa käsitellään Perussuomalaiset-nimistä puoluetta? Logohan löytyy nimittäin esimerkiksi hakemalla google-kuvahausta käyttöoikeusasetuksilla "saa käyttää uudelleen ja muokata".

Voi herranjestas.

Kaikkein surullisin olen siitä, että ei kyseisen puolueen kansanedustajalla ole näin pitkään kirjoitettuun tekstiin parempaa sanottavaa, kuin yrittää uhriutua jostain logosta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Perussuomal...

Itse en uskaltaisi käyttää virallista enkä kaapattua logoa. Virallinen rekisteröity logo on suojattu tavaramerkki, josta on lainsäädäntö. Niin rikas en ole, että varat riittäisi mahdolliseen oikeudenkäyntiin.

http://ekinza.com/toisen-yhtion-logon-kayttaminen-...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #23

Noita logoja on päivittäin puoluepoliittisissa selonteoissa esim vaikka Hesarissa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #25

Saattaa olla, mutta kaiketi niiden käyttöön on annettu lupa tai sitten on foto esim. toimistosa otettu, jossa logo on seinällä.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #26

Luulin, että perussuomalaiset suhtautuisivat melko vapaamielisesti lainailuun ja käyttölupiin:

https://yle.fi/uutiset/3-10197727?utm_source=faceb...

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27

Aika jännää että normaalisävyyn kirjoitettu teksti sovinnaisine kuvituksineen on yhtäkkiä joku rohkeusmanifestaatio.
Vähän sitä miettii että minkälaista mentaliteettia PS oikein tulee levittäneeksi suomalaisten pariin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16

Voi taivaan talikynttilät. Jutut puolueista kuvitetaan yleensä puolueiden logoilla.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #16

Jokainen blogisti puheenvuorossa on usarin sääntöjen mukaan yksityinen ihminen eikä esim kaupallinen toimija.

Arvostelevassa tekstissä kuten tämäkin blogi on, kuva ei ole selvästi pääasia vaan tekstisisältö. Kuva vain kuvittaa ja nähtävästi logo ei ole edes persujen virallisen graafisen ohjeistuksen vastainen, niin missä on varsinainen ongelma?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Merkittävää nykytilanteessa on se, ettei Perussuomalaisilla nyt ole yhtään varteenotettavaa ja vaikutusvaltaisia poliitikkoa.

Toni Rintala

"varteenotettavaa ja vaikutusvaltaisia poliitikkoa."

Millä tuota vaikutusvaltaa saa? Tai mistä, jos ei äänestäjiltä?

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Onhan heillä fiksua väkeä tietysti edelleen. Minusta heidän eduskuntaryhmässään Tavio on ehkä nokkelin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuskinpa persuissa on mitään ongelmaa, johto ja suuri osa jäsenistä ovat nyt tyytyväisiä puolueen linjaan.

On jätetty kaikki turhanpäiväinen päivänpoliittinen sekoilu pois ja keskitytty vain maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden arvosteluun.

Nyt linja on se, mitä Halla-aho ja hänen kannattajansa jo pitkään halusivat. Ulkopuoliselta se näyttää päivä päivältä hullummalta, kun lähes kaikki puheet ja toimet keskittyvät yhteen asiaan.

Ilmeisesti persuissa ei ymmärretä, että valtaosaa äänestäjistä tämä heidän agendansa ei herätä niin valtavia intohimoja, vaan äänestäjän mielessä ovat täysin eri asiat.

Persut jopa tilasivat tutkimuksen, joka mukaan valtaosa suomalaisista ei halua enempää turvapaikanhakijoita, ja silti kannatus ei mihinkään nouse.

Tästä pitäisi normaalilla järjellä varustetun puoluejohdon ymmärtää, että asia ei ole niin merkityksellinen, että sillä saisi lisättyä kannatusta, mutta ei, ei se uppoa persujen ymmärrykseen.

Antaa persujen ajaa tuota omaa asiaansa, ehkäpä jossain vaiheessa se herätys sitten tulee, ja kun taas neljä vuotta istuu oppositiossa, niin siinä on takapuoli kovilla, ja kun koko muu puoluekenttä miettii vallan muita asioita.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Minähän olen itsekin maahanmuuttokriittinen. Kyllä se tärkeä asiakokonaisuus on, ja sen meritys kasvaa kumulatiivisesti väestörakenteen muuttuessa.

Mutta tosiaan, ei yksi asia kanna loputtomiin. Aivan varmasti suomalaisista se 25-30% voisi nyt heti äänestää maahanmuuttokriittistä puoluetta, mutta ei se sitä tarkoita, että he äänestävät ketä tahansa, kuka vain vastustaa maahanmuuttoa.

Veikkaan, että heistä kolmannes äänestäisi mielellään maahanmuuttokriittistä Kokoomusta, kolmannes maahanmuuttokriittistä Keskustaa ja vielä kolmannes maahanmuuttokriittistä Vasemmistoliitto/SDP:tä.

Toni Rintala

"Veikkaan, että heistä kolmannes äänestäisi mielellään maahanmuuttokriittistä Kokoomusta, kolmannes maahanmuuttokriittistä Keskustaa ja vielä kolmannes maahanmuuttokriittistä Vasemmistoliitto/SDP:tä."

Näin se paljon menee. Ja aina vaalien alla Kokoomus ja Keskusta lupaavat äänestäjille asioita, jotka sitten pettävät ;)
Nythän Tanskan ja Ruotsin demarit ovat kriittisempiä kuin Suomen PS. Ei tarvitse Suomen demareiden kuin vähän vihjata, niin hekin saavat maahanmuuttokriittisten ääniä ;)

Hallitusohjelmassakin on maahanmuuton kiristyksiä, mutta hallitus ei enää noudata ohjelmaansa..

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä Vastaus kommenttiin #28

Kyllä kyllä, ymmärsit pointin. Maahanmuuttokriittisiä on joka suunnassa ja puolueessa. Olen tavannut tosiaan jopa useita maahanmuuttokriittisiä vasemmistoliiton äänestäjiä,, enemmän kuin maahanmuutolle myönteisiä. Se tosin voi olla pohjoisen erikoisuus.

Vaikeus tulee siinä, että nämäkin äänestävät edelleen usein vanhoja puolueitaan maahanmuutosta huolimatta, koska yksi asiakysymys ei heidän äänestyspäätöstään muuta. Ja tietysti useilla puoluekanta on osa omaa identiteettiä.

Mitä muuten vasemmistolaisiin tulee, Tommu Uschanov nosti esille Paavo Arhinmäen purkauksen, jossa tämä vapaasti muotoillen toivotti maahanmuuttokriittisiä pois Vasemmistoliitosta. Ikään kuin puolueella olisi sellaiseen varaa.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Kirjoituksessa on ihan ansiokasta pohdintaa. Perussuomalaisten on tosiaankin vaikeaa määritellä itseään täsmällisesti esimerkiksi työmarkkina-, sosiaalipolitiikka- tai verotusakselilla, koska jäsen- ja äänestäjäkunnan yhteiset nimittäjät ovat muissa kysymyksissä.

En kuitenkaan tiedä, onko tämä suuri ongelma tai onko sille mitään tehtävissä. Esimerkiksi RKP on selkeä teemapuolue, samoin vihreät. Niiden sisään mahtuu oikeistolaista ja vasemmistolaista talousajattelua.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

"Perussuomalaisten on tosiaankin vaikeaa määritellä itseään täsmällisesti esimerkiksi työmarkkina-, sosiaalipolitiikka- tai verotusakselilla, koska jäsen- ja äänestäjäkunnan yhteiset nimittäjät ovat muissa kysymyksissä."

Johtuisiko tämä siitä, että puolueen viralliset ja vähemmän viralliset kannattajat oikeasti puhuvat pitkälti vain maahanmuutosta. Sekin on sinänsä hämäävää, että osa tarkoittaa kaikkea maahanmuuttoa ja työperäistä sellaista myös kun osa tarkoittaa vain turvapaikanhakijoita.

Minulle ei ole edes vieläkään selvinnyt, että vastustaako persut myös muutakin maahanmuuttoa kuin turvapaikanhakijoita? Nämähän ovat eri asioita. Suomeenhan on melko vaikea päästä EUn ulkopuolelta muuttamaan jos ei ole työpaikkaa tai pysty osoittamaan, että pystyy itsensä elättämään. Minusta tuntuu, että suurin osa kannattajista ei tiedä sitä.

Mitä tulee puolueen profilointiin, niin se pitää täysin paikkansa, että jos puolueella ei ole viestintäkoneistoa joka tuo selkeästi esiin puolueen linjan useissa eri asioissa maahanmuuton lisäksi, niin mihin puolue rahansa käyttää? Ihan markkinointiviestinnän alkeita vinkiksi: mitä äänestäjä saa kun äänestää persuja? Sekalaisen joukon mitä tahansa äänestäviä kansanedustajia kun ei puhuta maahanmuutosta?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Puolue ei myöskään käytä lehdistötukeaan kehittääkseen kiinnostavaa debattifoorumia. Ei maksa mitään aina haukkua mediaa ja samalla piilottaa omat puoluelehtituet johonkin hillotolppakassaan.
Kyvyistä ei ole puutetta. PS on valinnut strategiakseen olla kantamatamatta omaa korttaan mediakenttään.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #39

Persujen markkinointiviestinnän tuloksena kukaan ei tiedä minkä tuotteen saa sen ostaessaan (= äänestämällä).

Kunnon debattifoorumi olisi ihan hauska. Tosin se suurin ongelma olisi se, että ylläpito pitäisi ulkoistaa, koska se menisi muuten selkääntaputteluksi.

On persuilla ajatuksiakin, mutta perustelut ja niiden rakentava esittely puuttuu suurimmalti osin. Lisäksi vastustaminen vastustamisen vuoksi on vastenmielistä.

Ei maahanmuutto ole pahasta, USA on siitä hyvä esimerkki. Rakentavampaa olisi rajoittaa maahanmuuttoa samankaltaisilla perusteilla kuten USA tekee. Se vaan toimii aika hyvin ja maahan virtaa ihmisiä, jotka rakentavat yhteiskuntaa. Sosiaaliset järjestelmät ovat USAssa olemattomat maahanmuuttajille joten yrittelijäisyys ja työnteko on maahanmuuttajilla keskimääräistä suurempaa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Ihan kuriositeettinakin voitaneen mainita persujen Jani Mäkelän avustajan julkinen käytös Mäkelän blogissa.

Se lienee joku uusi normaali mihin puolueen johto ei halua puuttua vaan antaa virallisten avustajien vaan laukoa mitä sattuu? He sentään edustavat puoluetta ja arvovalta on Kokon käytöksestä hyvin kaukana. Uhkailipa jopa eduskunnan turvapalveluilla kun usutin tekemään rikosilmoituksen bottiasioista joilla nostettiin Etelä-Saimaassa sekä Mäkelän että Kokon lukijamääriä (ES kirjoitti artikkelin asiasta).

Sellaista julkista esiintymistä. Nähtäväksi jää miten puoluejohto pitää puolueensa edustajat arvovaltaisina edustajina kuten kuvaan kuuluu. Jopa muissa puolueissa asia hoidetaan kuntoon =)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persuilla on haittapersuilu taakkanaan. Esim ihmisiä jotka nyt jankuttavat että ei Huhtasaaressa mitään vikaa vaan vika on yliopiston.
Tai nämä jotka pudottavat keskenkaiken keskusteluketjuista liian kyvykkään vasta-argumentoijat ilmoittamatta mitään.
Oikeastaan kysymys on molemmissa esimerkeissä samasta ilmiöstä. Lahkolaisuudesta.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Jahas, Jussi ite.

Tottahan se on, että RKP ja Vihreät on onnistunut luovimaan teemansa ympärillä. Väittäisin kuitenkin, että niiden äänestäjä- ja jäsenkunta ovat varsin yhtenäisiä. Voi toki olla, että näen mielessäni vain karikatyyrejä.

PS:n jäsenkuntahan kehittyi aikanaan teemojen kautta - milloin oli tapetilla EU, milloin maahanmuutto, milloin paskalaki, milloin telakkatuet. Eri aikoina tuli varmasti keskenään täysin vastakkaista ideologiaa omaavaa porukkaa.

Teemapuolueeksihan voi kehittyä ajan kanssa, mutta sehän vaatii keskusjohtoisessa mallissa jonkinasteista vetäytymistä teeman ulkopuolisista keskusteluista tai sitten jonkinasteista puoluetoiminnan hajauttamista.

Tämän tekstin pääasiallinen tarkoitushan oli herättää ajatus siitä, että köyhän on oltava tarkkana, kenelle äänensä suo.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Maahanmuuttokriittisyys on usein täysin eri asia kuin perssuomalainen maahanmuuttokriittisyys.

Asioista voi olla eri mieltä ja kaikkea voi kritisoida, mutta monella persulla ei ole sitä kykyä, että pystyy olemaan kriittinen ilman visiittiä käräjäoikeudessa.

Tästä on kyse.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Minusta on paljon parempi, että Halla-aho on nyt persujen johtaja ja persujen linja on selvä.

Soinin aikana tämä ns. maahanmuuttokriittisyys oli piilotettu sinne verhojen taakse, ja sitä kautta puolue pääsi hallitukseen ja oli paljon vaikutusvaltaisempi.

Nyt taas on julkikuva ja puheet kaikkile selviä, ei ole mitään mahdollisuutta virhearvioon, kaikki tietävät tasan tarkkaan nykyisen persujen yhden pysähdyksen taktiikan.

Siitä ei ole haittaa, ja jos n.8% suomalaisista tätä linjaa kannattaa, niin siitä vaan, syrjässä saa pitää omie bileitä, kunhan ei pääse niitä bileitä pitämään ja sekoittamaan valtion asioita hallituksessa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Toisaalta on tietysti jotain painoarvoa silläkin mitä maahanmuuttoekstremistiset äänestäjät siinä sivussa aiheuttavat talouspoliittisesti, sosiaalipoliittisesti, ulkopoliittisesti ja geenuspoliittisesti.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Niin tai näin mutta asiallinen blogi/- puheenvuoro tulkintoineen - tapahtunutta "jakokiertoa" !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset