AkseliErkkila Kansallinen

Lypsävän lehmän lahtarit

Pörssiyhtiöt julkaisevat keväällä osingonjakonsa, ja saamme nähdä, kuinka valtio saa myös komeita osinkoja. Ei voi välttyä ajatukselta, että valtion osinkotulot olisivat paljon nykyistä suuremmat, mikäli valtion osakeomistuksia ei olisi aikanaan myyty. Lisäksi on ihmeteltävä, minkä takia Sipilän hallitus edelleen myy tuottavia valtion omistuksia ja näin kaventaa valtion tulopohjaa.

 

Suomessa on valtion omistusta hävitetty kiihtyvällä tahdilla ja edistetty hankkeita, jotka tähtäävät lopunkin valtionomaisuuden myyntiin. Ensin liikelaitoksia yhtiöitetään, sitten ne viedään pörssiin ja lopulta myydään. Samoin on valtion olemassaolevaa osakeomistusta siirretty omistusyhtiöille, jolloin kansanedustajien ei tarvitse ottaa syytä niskoilleen typerästä tuottavan omaisuuden halpamyynnistä yksityisille sijoittajille.

 

Fortum jakaa osinkoja useinkin miljardin vuodessa. Valtio tienaa siitä puolet. Myymällä Fortumin omistuksistaan puolet on valtio luopunut puolesta miljardista suhteellisen tasaista vuosittaista tuloa. Hyvä osingonmaksaja on ollut myös Sonera-vainaa (Telia nykyisin, kuten tiedämme), jonka omistuksesta Sipilän hallitus luopuu myyden osakkeensa. Sipilän hallitus myy osakkeita, joiden tuotto on korkeampi kuin valtionlainojen korko. Fiksumpaa olisi siis valtion ostaa osakkeita, koska lainan korko on pienempi kuin omistusten tuotto. Näinkö Suomi pannaan kuntoon?

 

Kyseessä on pitkällä aikavälillä kehitys, jossa valtion tulopohjaa kavennetaan. Pian ovat pelkät verot ja maksut valtion tulopohjana ja näin palveluidemme rahoituslähteenä. Luonnollisesti ihmiset eivät halua lisää veroja, jolloin yleinen mielipide kääntyy pian hyvinvointipalvelujen purkamisen kannalle. Tämä on täysin päinvastaista politiikkaa kuin Kekkosen aikanaan harjoittama, ja tätä uutta sortimenttia ovat laman jälkeen harjoittaneet kaikki eduskuntapuolueet.

 

Toisinkin voitaisiin toimia. Valtio voisi helposti lisätä omistuksiaan, varsinkin niissä yhtiöissä, joissa sillä on osake-enemmistö. Suomella on valtava määrä tulevaisuudenmahdollisuuksia, kunhan talouspolitiikan suunta vain muuttuu, ja yksi tärkeimmistä etapeista on omistajapolitiikan muutos.

 

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen tulisi erota eurosta ja EU:sta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Useimmiten on sairasta, jos valtio omistaa suuren osan pörssiyhtiön osakkeita. Silloin nousee aina vaatimuksia, että yhtiön ajautuessa vaikeuksiin valtion tulisi alkaa pumppaamaan rahaa yhtiöön.

Telia on enää kaikkea muuta kuin valtion omistukseen kuuluva yritys.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

"Telia on enää kaikkea muuta kuin valtion omistukseen kuuluva yritys."

En nyt oikein tuota lausetta ymmärtänyt.

Siis Telia-osakkeiden myynnistähän on kyllä päätetty. Sitäkö tarkoitit?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Juuri sitä. Miksi nykyaikana telealan yrityksen pitäisi enää kuulua valtion omistukseen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Eihän se lehmän lypsäminen lopu vaikka Valtio myy osuutensa. Lypsäminen jatkuu verotuksen muodossa.

Entäs jos heitetään kuvio toisinpäin. Olisi mielenkiintoista nähdä sellainen valtionyhtiö, joka jakaisi suoraan osinkoja omistajilleen eli kansalaisille. Siis suoraan maksuna tilille eikä valtion budjettiin. Jos se yhtiö menestyisi oikein hyvin, sitä ei missään tapauksessa pitäisi myydä vain muutamille kansalaisille.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Mutta ajattelehan kuinka surkeaa olisi, jos koko se miljardi (noin miljardin valtio tienannee tänä vuonna) pitäisi kerätä nostamalla yhteisöveroa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Olisihan se kurjaa, jos menetetään miljardin yhteisöverot. Kun valtionyhtiö myydään, silloin vasta päästään "lypsämään" eli verottamaan yhteisöveroa ja pääomaveroa osingoista. Valtion omistuksessa se yhtiö aiheuttaa yleensä vain kuluja.

Kerrohan nyt esimerkin vuoksi yhtiö, joka valtion omistuksessa oli "lypsävä lehmä" ja joka sitten myytiin (lahdattiin).

PS. Ehkä tarkoitatkin "lypsävän lehmän lahtauksella" sitä, että Solidium on kelvoton salkunhoitaja.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Valtio on myynyt kansallisomaisuuttaan 17,5 miljardilla eurolla vuosina 1991–2015.
Pääministereinä ja valtionyhtiöistä vastaavina ministereinä on myyntien aikaan toiminut niin SDP:n, keskustan, kokoomuksen kuin vihreidenkin ministereitä.

Tähän päälle vielä valtion saamat osingot omistuksistaan pörssiyhtiöistä n. 1 miljardi/vuosi tekee yhteensä edellämainittuna aikana 24 miljardia euroa.

Tähän mennessä yhtiöiden myymisestä ja osingoista saadut rahat (41 miljardia euroa) ovat menneet valtion velkojen maksuun ja tulonsiirtoihin.

Herättääkö ajatuksia siitä mihin tämä yli varojen eläminen päättyy !

Valtio on myös ostanut osakkeita omistamissaan yhtiöissä kahdella eri tavalla.

Vuoden 2009-2017 välillä suoria osakeostoja (omistusten kasvattamista) n.800 milj. € sekä osallistumalla omistamiensa yhtiöiden osakeanteihin myös n. 800 miljoonalla eurolla. Jälkimmäinen 800 miljoonaa euroa ovat yhtiöiden rahoittamista veronmaksajien rahoilla yhtiöiden konkurssien estämiseksi. Suurimpana Outokummun pelastusoperaatio (500 milj. euroa ).

Valtion omistus julkisesti noteeratuissa pörssiyhtiö sisältää aina huomattavan kurssiriskin josta vastaavat veronmaksajat. Hyvänä esimerkkinä on juuri tuo Telia. Valtio olisi saanut aikoinaan Telian osakkeesta 100 €/osake. SDP:n Erkki Tuomioja esti kaupan ja Telian osakkeen arvo on nyt alle 4 €. Silloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö olisi halunnut toteuttaa kaupan ja maksaa kaikki Suomen velat pois.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Lisäksi on ihmeteltävä, minkä takia Sipilän hallitus edelleen myy tuottavia valtion omistuksia ja näin kaventaa valtion tulopohjaa."

Sehän riippuu vain myyntihinnasta. Jos myyntihinta on vaikkapa 12 vuoden odotettavissa olevaa osinkoa vastaava, niin kyllä se tässä ja nyt saattaa olla aivan kannatettava kauppa. Rahat saa heti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Norjalaiset on tyhmiä sosialisteja kun omistavat öljy.yhtiön ja saavat rahaa norjalaisille. Suomi olisi jo lahjoittanut öljyt Shellille koska eihän öljynporaus nyt kuulu valtion ydintehtäviin. Suomi myy kannattavat omistuksensa ja sijoittaa tappiollisiin (Talvivaara).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset