AkseliErkkila Kansallinen

Poliittinen lakkoilu on paikallaan

  • Poliittinen lakkoilu on paikallaan

Perjantaina olen ensimmäistä kertaa eläissäni lakossa. Teollisuusliitto, johon olen kulkeutunut entisen Puuliiton jäsenenä, on mukana poliittisessa lakossa vastustamassa aktiivimallia. Se on mielestäni hyvä asia.

Itselläni on ollut pitkään ammattiliittoihin hieman kaksijakoinen suhde. Puuliitto oli liittona surkea. Se oli laiminlyönyt työntekijöidensä puolustamisen tilanteessa, jossa saman tuotantoketjun paperimiehet ajelivat uusilla mersuilla tetsooni päässä ujeltaen. Siinä oli kaksi liiton mallia. Joko pelkkä työttömyyskassa, jossa edunvalvonta tulee kyseeseen käytännössä vain irtisanomistapauksissa tai avainalan liitto, joka käyttää asemaansa oman sopimusajan palkkojen nostattamiseen muun tuotantoketjun ja siis toisen työmiehen kustannuksella.

Siihen nähden on tultu melko pitkälle. Puuliitto sulautui onneksi osaksi suurempaa Teollisuusliittoa, ja paperimiehet säikähtivät tehtaiden lakkautuksia. Liitoista on kymmenen vuoden aikana tehty syypäitä lähes kaikkeen Suomen epäonneen, ennen kaikkea työttömyyteen. Joustaa pitäisi, ja paikallisesti sopia. Tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta on luovuttu, ja työnantajapuoli on uhonnut, ettei tee enää keskitettyjä ratkaisuja. Tämä on mahdollista, koska valtiovalta on jo pitkään ollut erotuomarin sijasta työnantajapuolen kuudes kenttäpelaaja.

Liittojen tulisi ottaa ylipäätään aktiivisempi ote ja käyttää sitä voimaa, mikä niillä on. Poliittinen lakko aktiivimallia vastaan on myöhäisestä ajankohdasta huolimatta oikein hyvä ajatus. Siinä liitot lähtevät laajemmalla katsantokannalla puolustamaan paitsi työntekijöitä, myös työttömiä, joita siis voivat pian olla tämän päivän työlliset. Liitot edustavat siis tässä tapauksessa työtä pääomaa vastaan.

Yksi mutta tässä kuitenkin on: lakkoilisivatko SAK:n liitot, jos samankaltaisen mallin tekisi hallitus, jossa SDP on mukana? Eivät välttämättä. Liittojen olisi luovuttava puolueiden, siis lähinnä vasemmistoliiton ja SDP:n, tukemisesta ja ottaa toimintatavakseen vaikuttamisen muilla keinoin, ja perjantainen poliittinen lakko on oikein hyvä keino. Vasemmistopuolueet kun ovat jo työntekijän useaan kertaan hylänneet, ja tekevät sen vielä monta kertaa uudestaankin.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen tulee erota eurosta ja EU:sta

Akseli Erkkilä (Kansalaispuolue)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Poliittiset lakot ovat paikallaan kun niiden aiheena on suuret yhteiskunnalliset asiat. Aloitetaan vaikka Venäjän tapahtumista 1900-luvun alussa. Ne olivat niitä lakkoja jotka katkaisivat feodalismin kaikkialla Euroopassa. Venäjän vallankumous ja sen yritykset jo 1905 säikäyttivät muun Euroopan hallinnot niin perusteellisesti että asiat saatiin järjestykseen koko kansaa ajatellen.

Mutta että SAK ryhtyy poliittiseen lakkoon yhden lain takia, lain jota ei ole testattu käytännössä ja jonka vaikutukset ovat sellaisinaan aika vähäiset. Siinä on takana jotain muuta.

Arvelisin, siis arvelisin että kysymyksessä on ensisijaisesti nostaa SDP:n profiilia ja siinä samalla ay-liikkeen myös.

Ay-liike ennen muuta mutta myös SDP, Maalaisliitto, SKDL ja vieläpä Kansallinen Kokoomus ovat 1900-luvun alkupuoliskolla hoitaneet työtätekevän kansanosan asiat aika hyvään malliin tai "hyvälle tolalle". Toki kaikenlaista viilausta tarvitaan ja muutoksia koska olosuhteet muuttuvat mutta mitään suurempaa ei ole näkyvissä. Tästä näille järjestöille ja puolueille suuret kiitokset. Kaikille.

On kuitenkin kohtuutonta että tällaiseen lakkoon ryhdytään näin pienen asian takia.
Ay-liike kuten myös puolueet tietävät, ja nyt jo julkisuuteen tulleidenkin, että on henkilöitä jotka vain pyrkivät väärinkäyttämään sosiaaliturvaa eivätkä oikeasti ottaisi työtä vastaan vaikka heille sellaista tarjottaisiinkin. (Tästä tulee....) Mutta näin se vain on. Ay-liikkeen luulisi työttömyskassojensa kautta tietävän asian aika tarkkaan. Tuskin Ay-liike hyväksyy sitä että kassat, jotka käytännössä karensssin antavat, tekevät sen virheellisin perustein joka kerta.

Olisi ollut paljon parempi että jo lakia valmisteltaessa SDP olisi lähtenyt aktiivisesti, kas kummaa, mukaan ja pyrkinyt poistamaan siitä selkeitä epäkohtia tai tuomaan erilaisia näkökohtia.
Menikö se niin että SDP näki että laista tulee hyvä lyömä-ase, mene ja tiedä.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Kiitos kommentista. Kyllä tässä on selvästi kytky SDP:hen, se on selvä. Varauksetta en lakkoa siis hehkuta, mutta ajatus on, että tällainen toiminta voisi ajoissa suoritettuna olla liittojen edun mukaista ilman kytkyä eduskuntaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tein palkkatyön jälkeen 15 vuotta yritystoimintaa ja jäin siitä eläkkeelle vuosia sitten ja olen sitä mieltä että lakko on täysin oikeutettu. Työt ovat hävinneet Suomesta surkeiden hallitusten takia, virheelisiä päätöksiä on tehty ihan sarjatyönä 80-luvulta lähtien ja lopputulos on nähtävillä. Suunnan on pakko muuttua ja kuka suunnanmuutosta vaatisi jos ei häviäjät. Työntekijöiden oikeuksia tullaan nykykäytännön mukaan heikentämään jatkossakin ja epävarmuus vain kasvaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Siinä olet oikeassa että virheellisiä päätöksiä on tehty ja valitettavasti tullaan tekemään lisää lähitulevaisuudessa.

Suurimat niistä ovat EU:n ja Euroon liittyminen. Vaikka kannatin itse EU:n liittymistä mutta en tiennyt mitä EU:sta todellisuudessa ollaan tekemässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset