Väyrynen tekee sen, minä en yllättynyt!

Kun keräsin yhtenä monista kannattajakortteja Paavo Väyrysen valitsijayhdistykselle, sai perussuomalaisten kannattajilta kuulla, kuinka Väyrynen “vain hajottaa kansallismielisten/perussuomalaisten/eurokriittisten/konservatiivien ääniä”. Nyt julkaistujen gallupien ja ennusteiden mukaan tilanne on kuitenkin päinvastainen, ja annan vähän takaisin.

Väyrysen suosio on kasvanut Alma median kyselyn mukaan viidellä prosenttiyksiköllä seitsemään prosenttiin, Helsingin Sanomien gallupissa Väyrysen suosio taas oli 8 prosenttia, nousua niin ikään viisi prosenttiyksikköä. Huhtasaaren kannatuksessa on pientä nousua, joskin Väyrysen kannatuksen kasvu on paljon nopeampaa. Viimeisimpänä on uutisoitu analytiikkayhtiö Accuscoren Iltalehdelle tekemästä ennusteesta, jonka mukaan Niinistöä ei valita ensimmäisellä kierroksella ja Väyrynen (kannatus 13,2%) kärkkyy Haavistoa (13,6%). Huhtasaari jää lehdellä soittelemaan 7,8% kannatuksella.

Väyrynen tekee sen
Paavo Väyrynen on siis tehnyt saman tempun kuin viime vaaleissakin: hän valtasi ilmatilan ja alkoi ahdistaa ennakkosuosikkia asemoituen selkeäksi vaihtoehdoksi ja piikiksi valtaeliitin lihaan. Sen hän teki lähes unissakävelijän varmuudella säikkymättä gallupeja ja hämääntymättä YLEn haastattelijoiden kampitusyrityksistä.

Perussuomalaisten kampanja sen sijaan on selvästi herpaantunut: piikkejä lentää enenevässä määrin Väyrysen, eikä niinkään istuvan presidentin suuntaan. Väyrystä syytetään Lissabonin sopimuksen hyväksymisestä eduskunnassa. Väyrynen on vastannut tehneensä valmisteluvaiheessa kaikkensa sopimusta vastaan, mutta eduskunnassa läpimeno oli jo selvää ja silloinhan on järkevää noudattaa ryhmäkuria. Mikäli katsotte tämän kuolemansynniksi niin mainittakoon, että Huhtasaarin on äänestellyt ryhmäkurin mukana Kreikan tukipaketin, Metsähallituksen yhtiöittämisen, hallintarekisterin ja monen muun puolesta. Mitä hyötyä tällaisesta keskustelusta siis on?

Kuinka se taas onnistui?
Kun aikanaan minulle sanottiin, että Väyrysen mukanaolo pelaisi Niinistön pussiin, vastasin arvostelijoille, että Väyrynen seisoo omilla jaloillaan. Uskoin, että Väyrysellä on edellytykset kerätä ääniä laajemmilta joukoilta kuin pelkältä perussuomalaisten peruskannattajakunnalta. Väyrysen kannattajia ovat itse väyrysläiset, osa keskustalaisista ja vasemmistoliitosta sekä osa perussuomalaisista. Huhtasaaren kannatuksen rajat olivat koko ajan ahtaammat, kun hän asettaa itsensä moninkertaiseen marginaaliin ehdottomalla suhtautumisellaan vaikkapa uskontoon ja yksipuolisilla teemoilla.

Toiseksi perusteluksi Väyrysen tarpeellisuudelle mainitsin sen, että kukaan muu ei onnistu haastamaan istuvaa presidenttiä ja tuomaan keskusteluun esimerkiksi EU-politiikkaa. Huhtasaarella ei ollut tarpeellista määrää tietoa ja kokemusta, joten hänet voitiin sivuuttaa. Väyrynen taas osaa haastaa siten, että hänelle on pakko vastata, ja vastatessaan valehteleva jättää aina suojauksensa auki. Niin Niinistölle on käynyt, ja Paavo on hyökännyt.

Kolmanneksi mainitsin, että Väyrysen mukanaolo ja nousu pakottavat Keskustan peilin eteen. Keskustan kenttäväellä on tilaisuus antaa omalle johdolleen myrskyvaroitus, ja toivon mukaan puolue korjaa kurssiaan kohti vanhaa maalaisliittolaisuutta, ja citykepulaisia siirtyy kokoomukseen tai vihreisiin.

Jokainen äänestäköön itse
Tietysti monet perussuomalaiset sanovat, että gallupit valehtelevat, analytiikkafirmat ovat median maksamia jotka taas ovat puolueiden maksamia ja niin edelleen. Gallupit ovat kuitenkin aina antaneet tietoa trendeistä, ja Paavon nousu on aitoa. Analytiikkayhtiö Accuscore taas ennusti vuonna 2015 Perussuomalaisten nousun suhteessa gallupeihin melko tarkasti, ja heillä on näin ollen tiedossa gallupien taipumus vähätellä PS:n kannatusta.

Näin ollen olisi minun kiusaus kysyä, että eikö se ole nyt Perussuomalaiset joka jakamalla eurokritiittisistä ehdokkaista suuremman äänisaalista pelaa Haaviston ja sitä kautta Niinistön pussiin? Eikö heidän olisi äänestettävä Paavoa, jos ovat niin kovin isänmaallisia? Noh, ehkä jätän kysymättä. Sen verran kerron, että viime presidentinvaaleissa olin PS:n jäsen, ja äänestin Paavoa. Tein päätökseni itse, vastoin silloisen puoluejohdon moralisointia.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen on erottava eurosta ja EU:sta.

22.1.2018
Akseli Erkkilä (Kansalaispuolue)

AkseliErkkil
Sitoutumaton Kittilä

Olen vuonna 1991 syntynyt sälli Kittilästä. Olen entinen PS:n jäsen, erosin 2014 ja sen jälkeen olen ollut mukana eri EU-vastaisissa liikkeissä. Kotikunnassani olen sitoutumattoman Kuntalaislistan valtuutettu. Arvokonservatiivi, maalaismielinen ja talouspuolella vasemmalla. Eli vähän kuin 1980-luvun suomalaisen politiikan arkkityyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu