AkseliErkkila Kansallinen

Väyrynen tekee sen, minä en yllättynyt!

  • Väyrynen tekee sen, minä en yllättynyt!

Kun keräsin yhtenä monista kannattajakortteja Paavo Väyrysen valitsijayhdistykselle, sai perussuomalaisten kannattajilta kuulla, kuinka Väyrynen “vain hajottaa kansallismielisten/perussuomalaisten/eurokriittisten/konservatiivien ääniä”. Nyt julkaistujen gallupien ja ennusteiden mukaan tilanne on kuitenkin päinvastainen, ja annan vähän takaisin.

Väyrysen suosio on kasvanut Alma median kyselyn mukaan viidellä prosenttiyksiköllä seitsemään prosenttiin, Helsingin Sanomien gallupissa Väyrysen suosio taas oli 8 prosenttia, nousua niin ikään viisi prosenttiyksikköä. Huhtasaaren kannatuksessa on pientä nousua, joskin Väyrysen kannatuksen kasvu on paljon nopeampaa. Viimeisimpänä on uutisoitu analytiikkayhtiö Accuscoren Iltalehdelle tekemästä ennusteesta, jonka mukaan Niinistöä ei valita ensimmäisellä kierroksella ja Väyrynen (kannatus 13,2%) kärkkyy Haavistoa (13,6%). Huhtasaari jää lehdellä soittelemaan 7,8% kannatuksella.

Väyrynen tekee sen
Paavo Väyrynen on siis tehnyt saman tempun kuin viime vaaleissakin: hän valtasi ilmatilan ja alkoi ahdistaa ennakkosuosikkia asemoituen selkeäksi vaihtoehdoksi ja piikiksi valtaeliitin lihaan. Sen hän teki lähes unissakävelijän varmuudella säikkymättä gallupeja ja hämääntymättä YLEn haastattelijoiden kampitusyrityksistä.

Perussuomalaisten kampanja sen sijaan on selvästi herpaantunut: piikkejä lentää enenevässä määrin Väyrysen, eikä niinkään istuvan presidentin suuntaan. Väyrystä syytetään Lissabonin sopimuksen hyväksymisestä eduskunnassa. Väyrynen on vastannut tehneensä valmisteluvaiheessa kaikkensa sopimusta vastaan, mutta eduskunnassa läpimeno oli jo selvää ja silloinhan on järkevää noudattaa ryhmäkuria. Mikäli katsotte tämän kuolemansynniksi niin mainittakoon, että Huhtasaarin on äänestellyt ryhmäkurin mukana Kreikan tukipaketin, Metsähallituksen yhtiöittämisen, hallintarekisterin ja monen muun puolesta. Mitä hyötyä tällaisesta keskustelusta siis on?

Kuinka se taas onnistui?
Kun aikanaan minulle sanottiin, että Väyrysen mukanaolo pelaisi Niinistön pussiin, vastasin arvostelijoille, että Väyrynen seisoo omilla jaloillaan. Uskoin, että Väyrysellä on edellytykset kerätä ääniä laajemmilta joukoilta kuin pelkältä perussuomalaisten peruskannattajakunnalta. Väyrysen kannattajia ovat itse väyrysläiset, osa keskustalaisista ja vasemmistoliitosta sekä osa perussuomalaisista. Huhtasaaren kannatuksen rajat olivat koko ajan ahtaammat, kun hän asettaa itsensä moninkertaiseen marginaaliin ehdottomalla suhtautumisellaan vaikkapa uskontoon ja yksipuolisilla teemoilla.

Toiseksi perusteluksi Väyrysen tarpeellisuudelle mainitsin sen, että kukaan muu ei onnistu haastamaan istuvaa presidenttiä ja tuomaan keskusteluun esimerkiksi EU-politiikkaa. Huhtasaarella ei ollut tarpeellista määrää tietoa ja kokemusta, joten hänet voitiin sivuuttaa. Väyrynen taas osaa haastaa siten, että hänelle on pakko vastata, ja vastatessaan valehteleva jättää aina suojauksensa auki. Niin Niinistölle on käynyt, ja Paavo on hyökännyt.

Kolmanneksi mainitsin, että Väyrysen mukanaolo ja nousu pakottavat Keskustan peilin eteen. Keskustan kenttäväellä on tilaisuus antaa omalle johdolleen myrskyvaroitus, ja toivon mukaan puolue korjaa kurssiaan kohti vanhaa maalaisliittolaisuutta, ja citykepulaisia siirtyy kokoomukseen tai vihreisiin.

Jokainen äänestäköön itse
Tietysti monet perussuomalaiset sanovat, että gallupit valehtelevat, analytiikkafirmat ovat median maksamia jotka taas ovat puolueiden maksamia ja niin edelleen. Gallupit ovat kuitenkin aina antaneet tietoa trendeistä, ja Paavon nousu on aitoa. Analytiikkayhtiö Accuscore taas ennusti vuonna 2015 Perussuomalaisten nousun suhteessa gallupeihin melko tarkasti, ja heillä on näin ollen tiedossa gallupien taipumus vähätellä PS:n kannatusta.

Näin ollen olisi minun kiusaus kysyä, että eikö se ole nyt Perussuomalaiset joka jakamalla eurokritiittisistä ehdokkaista suuremman äänisaalista pelaa Haaviston ja sitä kautta Niinistön pussiin? Eikö heidän olisi äänestettävä Paavoa, jos ovat niin kovin isänmaallisia? Noh, ehkä jätän kysymättä. Sen verran kerron, että viime presidentinvaaleissa olin PS:n jäsen, ja äänestin Paavoa. Tein päätökseni itse, vastoin silloisen puoluejohdon moralisointia.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen on erottava eurosta ja EU:sta.

22.1.2018
Akseli Erkkilä (Kansalaispuolue)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Seiska on keskellä korttipakassakin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Seiska on keskellä korttipakassakin.

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

"Sen hän teki lähes unissakävelijän varmuudella säikkymättä gallupeja.. "

Ilmaisusi on hyvä ja kuvaa, että Väyrysellä on näky, joka kaikilta muilta puuttuu, - jopa Huhtasaarelta!
Hankkeet sortuu, jos näky puuttuu.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Hankkeet sortuu, jos näky puuttuu." Väyrysen kuuluisin näky oli "Neuvostoliitto on ikuinen". Toki on myönnettävä, että siihen suuntaan on Kremlillä haluja. Väyrysen näky voi jopa toteutua.

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

Viittaan edelliseen kommenttiini sinulle. Tuo sanatarkka kohta on ilmeisesti Väyrysen väitöskirjassa, en siitä tiennyt. Tänä päivänä Neuvostoliitto on Venäjä, NL:n mausteilla.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Olet, Seppo, yksi parhaista tämän blogistanian kirjoittajista, mutta todistat juuri väittämän, että, kun asiaa toistetaan riittävästi, siitä tulee totuus viisaallekin miehelle.

Paavo Väyrysen vastavättelijä Harto Hakovirta on useita kertoja korjannut ja todistanut, ettei Väyrynen sanonut Neuvostoliiton olevan ikuinen, vaan esitti sen pysyvän suurvaltana ja Euroopan kahtiajakautumisen jatkuvan. Näin on myös tapahtunut.

Se, mitä Väyrynen muuten on, on taas toinen asia!

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

Seppo T.,
Mielestäni, sinun mielestäsi on Väyrysellä tuollainen näky, mutta ei Väyrysellä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Väyrynen kirjoitti tohtorinväitöskirjassaan 1988 että Neuvostoliitto on ikuinen, ja kuinkas sitten kävikään.

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

Niin, Neuvostoliittoa ei tämän päivän tiedoilla olisi voinnut sanoa ikuiseksi. Venäjä jatkaa Neuvostoliittona, ja jatkaa olemassaoloaan ja vaikutustaan, ehkä 'ikuisuuden aamuun' asti.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Noin sitä väitetetään hänen kirjoittaneen, tosin kyseistä väikkäristä ei tuollaista lausetta taida kuitenkaan löytyä. Se sieltä löytyy että Neuvostoliitto jatkaa suurvaltana, ja Eurooppa kahtia jakautuneena. Tässä kohtaa voidaankin rauhassa miettiä löytyykö itärajan takana suurvalta vaiko ei.

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri Vastaus kommenttiin #11

Järjen ääni, sanon minä!

Kyllä sieltä suurvalta löytyy, vaikka huononevassa kunnossa, taloudellisesti.
Jos Venäjän kunto jatkaa huononemista, niin silti siellä on kumppanuudelle käyttöä, niin heidän tarpeisiinsa kuin Suomenkin. Uskon, että Venäjän tarpeitten ei tarvi koskea meitä kuin taloudellisina mahdollisuuksina. Suomella on käyttöä Venäjälle kaikissa tiloissa, aivan niinkuin on Hong Kong Kiinalle, tai vähän sen tyyppistä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toisella kierroksella äänestän Huhtasaarta tai Väyrystä jos ovat mukana, muuten jätän äänestämättä. EU on Suomelle rutto.

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

Äänestä Väyrystä, niin Huhtasaari saa kuudessa vuodessa lisää järkeä päähänsä. Pelkkä äly on pahasta!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jarmo, tiedät hyvin, että Niinistö on EU-Niinistö.
Tiedät varmaan, että voit äänestää ketä tahansa muuta ensimmäisellä kierroksella ja tämä auttaa meitä pääsemään toiselle kierrokselle.
Siis miksi et siis äänestäisi?

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset