AkseliErkkila Kansallinen

Verot kansan verta juovat

Verot kansan verta juovat, näin tiesi kertoa jo vanha kansa. Suomalaisilla lienee veroihin jonkinlainen viha- rakkaussuhde. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että veroja kyllä saa olla, mutta lähes jokainen maksaa mielestään itse niitä liikaa. Verot olisi saatava valtion maksettavaksi. Tähän ovat Suomen puolueet, eduskuntapuolueista aivan joka ikinen, iskeneet useita kertoja vuosikymmenten aikana. Veroja luvataan alentaa, tai ainakaan niitä ei koroteta. Nykyisen hallituksen suurimpia rajavetoja on, että kokonaisveroaste ei saa nousta. Tämän kanssa on nyt elettävä, mitäpä muuta porvarihallitukselta voi odottaakaan.


Yllättävää on kuitenkin se, että myös poliittinen vasemmisto ammattiliittoja myöten on lähtenyt ansiotuloverovouhkaamiseen - aivan, ainahan puhutaan ansiotuloveroista. Nykyisessä kilpailukykysopimusväännössäkin ammattiliitoista osa on perännyt sopimuksen kyytipojksi ansiotuloveron alennuksia. Ansiotulovero on yleensä pääosassa myös työllisyyspolitiikasta puhuttaessa.


Haukumme väärää puuta


Asetetaanpa nyt asiat kuitenkin mittasuhteisiinsa: Ansiotuloverolla kerätään valtion kassaan karkeasti noin 5-6 miljardia euroa. Arvonlisäverokertymä on tähän verrattuna noin kaksinkertainen, eivätkä siihen edes kuulu eri ympäristö- ja haittaverot. Suomi on siis tasaveromaa, ja se on ollut sitä jo kauan - itse asiassa yhdeksänkymmentäluvun laman aikana tehty verouudistus laittoi tämän kehityksen liikkeelle, ja tasavero ALV otettin käyttöön 1994, EU:n vuoksi tietenkin. ALV:llä oli toki edeltäjä, liikevaihtovero, jonka laskutapa oli monimutkaisempi.


1990-luvun verouudistuksen suurimpia neronleimauksia oli pääomatuloverojen eriyttäminen omaksi verokseen. Tuolloinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen on myöhemmin kertonut saaneensa paljon puheluita sijoittajilta ja yrittäjiltä, jotka kehuivat verouudistusta, jonka jälkeen on tuloja kierrättämällä pystytty välttelemään veroja. Viinasen mukaan tämä ei ollut tarkoitus, mutta mikä sitten? Kai niin sivistynyt mies on aikanaan tiennyt, mihin järjestelmän monimutkaistaminen johtaa.


Yksinkertainen on kaunista


Mikä Suomea estää yksinkertaistamasta verotustaan? Kaiken järjen mukaan niin oikealla kuin vasemmallakin tahdottaisiin mahdollisimman yksinkertaista tuloveroa, jonka kautta verotettaisiin niin yritysten omistajat, pääomatulon saajat ja palkollisetkin. Voisimme luopua kokonaan pääomatuloverosta, mikseipä yhteisöverostakin - yrityksestä ulos otettu osinkohan on tuloa. Me kaikki, niin oikealla kuin vasemmallakin, voisimme keskittyä vetämään köyttä siitä, kuinka suuri tämä kyseinen tulovero korkeimmillaan on, ja kuinka korkea on se progressio


Mahdollisimman yksinkertainen verotushan on mitä toimivinta markkinataloutta - monimutkainen verotus kun kohtaantuu ennustamattomin tavoin ja vääristää markkinoita. Kuvitellaan esimerkiksi tilanne, jossa suuryritys kiertää yhteisöveroa manipuloimalla ulkomaisen tytäryhtiönsä kautta tuloksensa negatiiviseksi - samalla pienemmät suomalaiset yritykset maksavat veronsa tunnollisesti. Itse asiassa rehellinen yrittäjä maksaa veroja vieläpä moneen kertaan yhteisöveroina, pääomatuloveroina jne.


Tuloksena ei voi olla muuta kuin se, että ulkomaiset suurfirmat syövät suomalaisen työvoiman ja tappavat yritykset ennen kuin niitä kuuluisia innovaatioita ehtii edes syntyä. Samalla kansalaiset alkavat vihata verottajaa, mikä on tietysti hyvinvointivaltion kannalta vaarallista. Joskus minusta tuntuu siltä, että joko päättäjämme eivät tästä välitä, tai sitten tämä on jopa tarkoituksellista. Muutoin ei ole mahdollista, että Suomen verotusta on viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan sotkettu sen sijaan, että sitä olisi viilattu koko ajan täydellisemmäksi.


Muuten olen sitä mieltä, että EU:sta ja eurosta on erottava.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuon otsikkosi etymologia on kyllä kommunistien "Kansainvälisessä", jossa lauletaan: "lait rikkoo, hallitukset pettää, verot köyhälistön verta juo ..."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kuikka, eiköhän se kuulu näin,"Lait pettää hallitukset sortaa, verot köyhälistön verta juo"!

Pekka Pylkkönen

Verotus varmasti koetaan sitä oikeudenmukaisemmaksi mitä paremmin vastinetta veroeuroille saa. Jos kaikki rahat katoavat jonnekin ilman että veronmaksaja kokee saavansa niille vastinetta, veroja ruvetaan vihaamaan.

Kokonaisverotusta tarkastellen progressio on edelleen hyvin voimakas. Vain reilusti alle puolet suomalaisista ylipäätään osallistuu työntekoon ja heistäkin kohtuullisen pieni osa maksaa veroja nettomääräisesti. Todellinen verokuorma on hyvin keskittynyt.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Veroja on jokapaikassa kuten vitamiinejäkin. Sodanjälkeisessä laulussakin kerrottiin,"Vitamiinejä on jokapaikassa, niitä on soosissa, sopassa ja saikassa, kun kortilla on leipä ja leivässä on reikä, niin siinäkin on vitamiinejä"!

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Verotuksen tulisi olla progresiivinen, eli kasvaa tulojen mukaan ja olla vielä kaikille sama. Kaikki verot yhdessä potissa ja niin, että tuo kokonaisvero määritellään ensin alueen mukaan, onko olemassa enää mitään yhteiskunnallisia palveluita, mistä maksetaan (tiet,posti, harrastukset, koulut, kirjastot, kaupat, päivähoitopaikat, terveyskeskus jne...) Jos kaikki on kymmenien km päästä itse noudettava on oltava tuon kokonaisveronkin hyvin pieni Seuraavana sitten taajamien asutus ja suurin kokonaisverotus siellä missä ovat kaikki palvelut verovaroin kustannettuina ( Hyvä tiestö, katuvalot palvelut jne.)

Eli kaikki verot yhdeksi veroksi. Tämä veroaste asuin tai yrityspaikan varustetason mukaan 1-3 portaisena ja sen jälkeen progressiivisenä tulojen, missä mukana myös osinko ja sijoitustuotot.

Pekka Pylkkönen

Eikö progression sijaan oikeudenmukaisempaa olisi verottaa sen mukaan paljonko veroilla rahoitettavia palveluita käyttää?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Annoin pointsin asenteestasi, vaikkakaan en aivan noin ortodoksisesti itse asiaa ajattelekaan.

Toki verotuksella on tarkoitus myös huolehtia yksilöistä, jotka eivät omin voimin mitenkään pärjää.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

Tottakai olen samaa mieltä. Lähinnä aina vähän ärsyynnyn kun ratkaisuksi kaikkeen mahdolliseen esitetään sitä että verotetaan suurituloisia entistä kovemmin.

Minulla on parempi idea. Pannaan toimeentulotuki verolle. Helsingissä sitä voi saada 1200€ kuukaudessa. Palkkatulona se olisi jo verotettu suunnilleen kymmenellä prosentilla mutta toimeentulotukirälssi on veroista vapautettu. Samoin takuueläke.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Verotushan on Suomessa maailman progressiivisin. Eikö sekään kelpaa?

Itse kannatan tuloverosta luopumista kokonaan, sillä mielestäni työmies on palkkansa tienannut. Pieni välietappi tähän oikeudenmukaisuuden maailmaan olisi tasaprosenttinen tulovero. Valtiollahan on paljon muita tuloja, joista merkittävin on ALV. Palkkatuloveron osuus valtion budjetin tulopuolella on melko merkityksetön kokonaisuuten nähden.

Kateus vie kalatkin järvestä ja yleensä kadehdittuja ovat menestyvät yksinyrittäjät, jotka paiskivat 24 tuntista työpäivää 365 päivää vuodessa. Moniko haluaa samaan asemaan oikeasti? (Paitsi tietysti tulojen osalta ...)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset