AkseliErkkila Kansallinen

Itsenäisyysnuorten tehokkaampi katuminen

Juha Sipilän hallitus on istunut nyt runsaat sata päivää, ja paljastanut karvansa. Kaksi kertaa yhteiskuntakiristystä yrittänyt hallitus turvautui sanelupolitiikkaan, jolla kävellään yli työntekijöiden ja työnantajien solmimat työehtosopimukset. Tämä on vähintäänkin ristiriidassa hallituspuolueiden peräänkuuluttaman ”sopimisyhteiskunnan” kanssa.

 

Kuin kirsikkana kakun päällä hallitus julkaisi toimenpiteitä, joilla myös varakkaat otetaan mukaan talkoisiin. Lista oli lyhyt: pääomatuloveron progression väliaikainen nostaminen yhdellä prosenttiyksiköllä sekä ns. solidaarisuusveron alarajan laskeminen. Näiden toimitus mitataan miljoonissa, työntekijöiden kurittaminen taas miljardeissa, jotka ovat puolestaan suoraa tulonsiirtoa työntekijältä työnantajalle. Koska kolmen ässän ehdotus talkoohengen luomiseksi on kovin vaisu, lienee tämäkin tehtävä itse.

 

Jo viime hallituskaudella on aloitettu ja nykyisen toimesta innokkaasti edistetty ”aktiivisen katumisen” käyttöönottoa ensi vuoden ajan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että veropakolaiset voivat tuoda rahansa kotimaahan lievennetyin seuraamuksin – edes nimiä ei julkaista, eikä tätä kautta esiin nousseita tuloja julkisteta. Samoin verottajalta tulevat mätkyt tulevat olemaan vähintäänkin maltilliset. Mielenkiintoisesti myös pääministeri Juha Sipilän sijoitukset ovat ”rahoitusinstrumenteissa”, joilla lykätään verojen maksuja.

 

Samalla on kuitenkin etenemässä hanke, jossa vuonna 2018 otetaan käyttöön automaattinen tietojenvaihto Suomen ja veroparatiisien välillä. Toisin sanoen veropakolaiset paljastuisivat muutoinkin, jolloin herää epäilys, josko eräs vanha viisaus pitäisi paikkansa. ”Ei korppi korpin silmää noki!” Edellä esitetyn kaltaiset armahduslait ovat itse asiassa tärkeä ratas veronkiertäjien koneistossa. Mikäli vastaavia mahdollisuuksia ei koskaan ilmaantuisi, olisi veronkierto kahta hankalampaa, sillä voittojen kotiuttaminen herättäisi verokarhun talviuniltaan joka tapauksessa.

 

Itsenäisyysnuorilla on ajatus: miksi Suomessa ei tehtäisi periaatepäätöstä, jossa suurimpia veronkiertäjiä sekä petoksen tekijöitä rangaistaisiin tuntuvan rahallisen sanktion lisäksi julkisella työpalvelulla. Tämä ei ole uusi idea, sillä vanhimmat suomalaiset muistavat mm. Pelson rangaistuslaitoksen, jossa pääasiallinen työnsarka muodostui suon kuokkimisesta. Nykyään rangaistus voisi olla esimerkiksi nimen julkistaminen, sekä näkyvässä rangaistusvaatetuksessa tehtävä työ, vaikkapa roskien kerääminen puistoista punaisissa haalareissa nimikortin kera. Näkisivät, mistä se toisten raha tulee.

 

Tämän pelokkeen avulla voitaisiin aktiivisen katumisen tarjoamaa porkkanaa muuttaa kepiksi esimerkiksi siten, että rahansa kotouttava hyötyy ainoastaan saamalla nimensä piiloon. Jos rahoja et kuitenkaan kotouta ja otat riskin paljastuvasi, voi työpalvelu kutsua. Hallituksen kutsuessa tulevaa armahdusta tehokkaaksi katumiseksi, kutsumme me tätä mallia tehokkaammaksi katumiseksi.

 

Akseli Erkkilä

Itsenäisyysnuoret

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kiitos,nythän vain paljastuu arvoasetelma mikä hallituksella on koko karmeudessaan.

Varmasti porukka perjantaina riemastuu lisää tällaisista..

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Rehellisyyden nimissä todettakoon, ettei minua ole taustatiedoista kiittäminen. Kerrankin saa kiittää Helsingin Sanomia. Joka tapauksessa, kyllähän tämä tällainen korpeaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Akseli, tietenkin kannatat lakkoa muiden puolueen nuorten tavoin.

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä Vastaus kommenttiin #3

Kannatan kyllä, joskin en voi moralisoida lakkaamatta jättäviä koska itse en tällä hetkellä ole edes töissä. Tuossa on suuri periaatteellinen ongelma ay-liikkeen kannalta. Jos nyt annetaan periksi sanelulle, katoaa lakkoase kokonaan.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Aikasemmin on ollut pääoma- ja osinkotulojen saajilla verovapaita osuuksia. Viime vuonna ensimmäiset 60 000 € oli verotonta ja sitä ennen 90 000 € (vit vielä päälle 30 % verotonta jne).

Nyt tänä vuonna se verovapaa osuus on haastellisempi laskettava, mutta ihan verottajan nettisivujen mukaan 80 000 €:n pääomatulosta voi olla vero vain 6000 € (on 7,5 %). Tämä nyt oli yks esimerkki, mutta kertoo aika hyvin miten isoja voivat verovapaat osuudet olla.

En ole vielä selvittänyt, mikä on nyt SSS:n suunnittelema veroton osuus. (Veroton osuushan siis on aina määriytynyt osakkeen nimellisarvon perusteella.)

Aikamoinen silmänkääntötemppu on ollut tuo puhuminen pääomaveroprosentin nostosta ja samaan aikaan jätetään kertomatta verovapaista osuuksista.

Samaten on Kokoomukselta typerää jauhaa aina yrittäjien kahdenkertaisesta verotuksesta. Itsensä työllistävä yrittäjä voi maksaa itselleen palkkaa, eikä siitä tarvitse yhteisöveroa maksaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset