AkseliErkkila Kansallinen

Sipilän suuri harppaus

Juha Sipilällä menee lujaa. Keskustasta vaikuttaisi tulevan ensi vaaleissa ainoa suuri puolue muiden taantuessa keskisuurten kastiin. Sipilän persoona on kieltämättä kaikessa harmaudessaan tuore. Keskustan kannatus nousee, vaikka he lupaavat täysin samaa politiikkaa, mitä on harjoitettu Suomessa iän kaiken, ja joka on Suomen sen nykyiseen jamaan edesauttanut.

 

Sipilä hehkuttaa kovasti 200 000 työpaikan luomisella ja valtion menojen karsimisella. Ihmettelen, kuinka Sipilä aikoo "luoda" 200 000 työpaikkaa yksityiselle sektorille. Valtio ei luo työpaikkoja millekään muulle kuin julkiselle sektorille. Valtio voi kyllä luoda kysyntää markkinoille, jolloin voidaan olettaa, että työllisyys kohenee yritysten yrittäessä vastata nousseeseen kysyntään. Ottaen huomioon, että Sipilä aikoo lopettaa velkaantumisen, on tämä vaihtoehto rajattava pois laskuista. Sen sijaan Sipilä on väläytellyt (valheellisin julkista sektoria kuvaavin luvuin perustellen) julkisen kysynnän laskemista, toisin sanoen menoleikkauksia.

 

Pelkästään byrokratiaa karsimalla ei työpaikkoja luoda, mikäli kysyntä sakkaa. Kysyntää taas voidaan lisätä lisäämällä julkista kulutusta, ei vähentämällä sitä. Eikä kulutuksella tarkoiteta välttämättä mitään suojatyöpaikkoja, vaan esimerkiksi investointeja infraan, tiestöön ja asuntoihin. Myös puolustusvoimien kaluston uusiminen kotimaisin voimin on osoittautunut historian saatossa usein tehokkaaksi lamalääkkeeksi.

 

Paras tapa kysynnän nostamiseksi lama-aikana ovat juuri edellämainitun kaltaiset investoinnit - varsinkin tiestön korjaaminen ja asuntojen rakentaminen ja korjaaminen ovat joka tapauksessa joskus edessä. Uutta kasvua tukevat investoinnit, kuten ratahankkeet (Jäämeren rata) ovat myös mahdollisia. Investointeja varten tulisi luonnollisesti ottaa lisävelkaa, josta on suomalaisille tehty kirosana siitä huolimatta, että Suomen velkaantumisaste on vielä varsin hyvin aisoissa. Lisäksi investointivelkaa otettaessa lasketaan, ylittääkö investoinnin tuotta velan korot - jos näin on, on laina turvallista ottaa, ja Suomen korothan ovat matalat.

 

Sipilä aikoo käyttää Suomen kansallisomaisuutta työpaikkojensa luomiseen - toisin sanoen, hän aikoo jatkaa politiikkaa, jolla Suomen valtionyhtiöitä ja omistuksia on hukattu jo kaksikymmentä vuotta. Mitä tämä tarkoittaa? Lisätäänkö Metsähallituksen tulostavoitetta ennestään, jolloin valtion metsiä myydään ulkomaisille sijoittajille? Myydäänkö loput Sonerasta, vai hukataanko Fortumin osake-enemmistö? Kaikki nämä ovat tuottavaa omaisuutta, joka kerran myytynä lakkaa tuottamasta. On siis oletettavissa, että valtion tulopohja kaventuu ennestään, jolloin tasapainon löytämiseksi on valittava: leikataanko palveluita vai nostetaanko veroja. En viitsi edes veikata, kumpaan silloin päädytään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja molemmat julkaisimme samalla minuutilla ja kivat jutut sulla;)

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

No jopas sattui!

Minusta huolestuttavinta on, että 200 000 työpaikkaa ei luultavimmin voida luoda myymällä pelkästään "ei-strategisia omistuksia". Lisäksi, kukas sen määrittelee, mikä on strategista. Nähtävästi Fortumin verkko ei sitä ollut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Fortumin verkko oli ilmeisesti suurta EU:n viisautta, eli yritetäänhän Googleakin pilkkoa.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Sipilä luottaa mielikuvitus olentoihin, joten ihan hirveästi en häneen satsaisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset